Последни новиниСвят

Евтиният билет в Берлин остава до края на март

Възможно да остане в сила и след това, а междувременно се въвежда и социална карта от 9 евро

Билетът на преференциална цена от 29 евро месечно ще остане в сила в Берлин до края на март, реши сенатът в немската столица, като удължи срока му на действие. „Наследникът” на евтините превозни документи в Германия беше въведен от началото на октомври и според първоначалния план щеше да важи до края на декември. В крайна сметка ще бъде удължен с поне още три месеца – като една от мерките срещу високите цени на горивата в следствие на руската агресия в Украйна.

Освен това от Нова година в Берлин влиза в сила социална транспортна карта на цена от 9 евро. Тя ще важи също поне до края на март, като минимум 650 000 жители на немската столица ще могат да се възползват от преференцията й. Предстои разширяване на кръга от бенефициенти, които имат право на подобна карта, но точните критерии все още не са оповестени.

Възможно е евтините транспортни карти на цена от 29 евро в Берлин да продължат да действат и след края на март. Решението ще зависи от това, дали се стигне до общонационално транспортно решение – превозен документ на фиксирана преференциална цена, който ще важи на територията на цяла Германия. Такъв се очаква да бъде именно картата от 49 евро, за която правителството вече проправи път, но все още не е официално одобрена, а подготовката за въвеждането й ще отнеме допълнително време.

200 млрд. евро „спирачка за поскъпването на газа” в Германия

Подобни статии

Back to top button