Горещи новиниСвят

Билет от 49 евро ще „замести” евтините картите от това лято в Германия

Той трябва да влезе в сила от 1 януари и да е единствено в електронен вид

„Зелена светлина” получи дългоочакваният наследник на билета от 9 евро, който предизвика фурор сред пътниците в Германия това лято. Федералните власти и централното правителство се споразумяха относно цената на преференциалния превозен документ – 49 евро на месец.

Евтините транспортни карти, с които германците пътуваха в периода юни-август, се превърнаха в най-популярната антикризисна мярка на правителството. Тя беше въведена като отговор на растящата инфлация в следствие на войната, която води Путин в Украйна. Затова и още през лятото започна обсъждането на различни варианти за неин „наследник”.

Сега федералното правителство ще отдели 1,5 млрд. евро за следващата година, с които да финансира новия превозен документ, вече на цена от 49 евро месечно. Финансовите детайли са и последната пречка преди реализацията на проекта – някои федерални провинции настояват за допълнително финансиране от централния бюджет.

Транспортният министър Фолкер Висинг обаче е категоричен, че работата по въвеждането на новия превозен документ вече може да започне, така че да влезе в сила от 1 януари. Той ще изисква абонамент, който обаче може да бъде прекратен по всяко време. Освен това се предвижда билетът от 49 евро да бъде единствено в електронен вид, а не „на хартия”. „Искаме да стимулираме модернизацията на местния транспорт”, обясни ресорният министър.

29 евро е вече месечната карта за градския транспорт в Берлин

Подобни статии

Back to top button