Горещи новиниСвят

Заради поскъпването на горивата: 300 евро за всеки работещ в Германия

Намаляват се също цените на бензина и дизела, както и на картите за градския транспорт

300 евро еднократна помощ ще получи като добавка към заплатата си всеки работещ в Германия. Това е една от мерките, които немското правителство одобри заради покачващите се цени на горивата. Ценовият скок пък е следствие на войната, която започна Владимир Путин с нахлуването на руски войски в Украйна преди месец.

БОНУС КЪМ ЗАПЛАТАТА

Сумата ще получат всички, които са облагани с данък общ доход (данъчните класове 1-5). Все още не е ясно кога ще бъде изплатена, но обещанията са това да стане „бързо и без бюрокрация“. 300 евро пък е брутната сума, така че след самото й облагане с данък ще намалее според данъчния клас на работещия до нетната й стойност.

100 ЕВРО ЗА ДЕТЕ

Отделно ще бъде изплатена и еднократна помощ за всяко дете, като сумата е 100 евро. Социално слабите пък ще получат общо 200 евро еднократна помощ – със 100 повече от вече приетото. Помощта за отопление също нараства и ще бъде 270 евро.

ПО-ЕВТИНИ ГОРИВА

Снимка: Pixabay

Правителството одобри също така намаляване на акциза върху горивата до минималните европейски ставки. Отново за период от 3 месеца ще бъдат намалени и цените на самите горива: с 30 евроцента на всеки литър бензин, а за дизела поевтиняването ще е с 14 евроцента на литър.

ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

Едновременно с това все повече германци ще бъдат изкушени да се откажат от личните си автомобили, за да пътуват с градския транспорт – абонаментните карти ще поевтинеят в пъти и така месечната карта за всички линии ще струва едва 9 евро. За сравнение – в момента цената на редовната такава в Берлин е над 80 евро. Вече закупилите годишни абонаментни карти пък ще бъдат компенсирани чрез ваучери, предвиждат промените.

Германия блокира „Северен поток 2” заради руската агресия

Подобни статии

Back to top button