ЛюбопитноПоследни новини

“Оскар”? Не, благодаря!

“Двучасов парад на месо!” – така нарича церемонията по раздаването на “Оскар”-ите актьорът Джордж С. Скот

„Оскар” е най-желаната кинонаграда в света. Но не и от всички. Защото се оказва, че някои държат ценната статуетка в… тоалетната си! Други дори не са извадили наградата от хартиения плик, в който им е дадена след гравирането. А трети направо я връщат.

Кетрин Хепбърн, разбира се! Бунтарката, която на всичкото отгоре държи рекорда по брой спечелени “Оскар”-и и дори Мерил Стрийп не може да я настигне! Червенокосата легенда никога не отива на церемонията, освен през 1974 година, когато връчва награда. След смъртта й една от златните статуетки е открита в хартиен плик – мис Хепбърн изобщо не си прави труда да я извади. “Актьорството е чудесна детинска професия – преструваш се на някой друг и в същото време ти плащат”, казва определената за най-велика актриса в историята на Седмото изкуство.

 

Двучасов парад на месо!” – така нарича церемонията по раздаването на “Оскар”-ите актьорът Джордж С. Скот. Номиниран е за статуетката 4 пъти и я печели – при това за главна роля в “Патън”. Предварително уведомява Академията, че не желае да бъде дори номиниран. Въпреки това наградата му е присъдена – Скот не присъства, а на следващия ден “Оскар”-ът е върнат на Академията.

 

Питър О`Тул държи рекорд, който едва ли е мечта за колегите му – най-много номинации за “Оскар” преди да получи такъв. Повече от 40 години актьорът се “разминава” с наградата. През 2003-та година Академията решава да се “реваншира”, като му връчи почетен “Оскар” за цялостен принос. О`Тул отказва. Изпраща на Академията писмо: “Аз все още съм в играта и може все пак да спечеля малкия мръсник!”, заявява ветеранът на Седмото изкуство.

 

Пол Нюман получава два почетни “Оскара” и шест номинации преди най-после да спечели наградата за мъжка роля. Но не присъства на церемонията. “Това е като да преследваш 80 години красива жена, най-накрая тя откликва, но ти си казваш – много съжалявам, изморен съм”, обяснява мотивите си в интервю за “Асошейтед прес” синеокият актьор.

 

Елизабет Тейлър мрази първия си “Оскар”! Не го крие – просто защото е убедена, че го получава “по милост”. Героинята й в “Бътърфийлд 8” е елитна проститутка с трагична съдба, а тя самата влиза в болница с опасност за живота след края на снимките му. “Явно не очакваха да оживея, затова го получих”, коментира красавицата с виолетови очи.

 

Уди Алън, подобно на Катрин Хепбърн, също не присъства на церемонията по раздаване на най-престижната кинонаграда в света, въпреки че статуетката му е присъждана 4 пъти. Явява се само веднъж – за да представи филмите в чест на любимия му Ню Йорк след атаките от 11-ти септември. “Цялата концепция на наградите е глупава! Не мога да се съглася с решението на други хора – защото ако приема наградата, когато решат, че я заслужавам, това означава, че трябва да съм съгласен с тях и когато не ми я присъдят!”, разсъждава ироникът Алън.

„Всичко е суета” – Оскарите в цифри

Подобни статии

Back to top button