ГабровоГорещи новини

Всички габровски опълченци и поборници ще станат почетни граждани – но след години

По този начин местната власт най-после ще коригира сериозен пропуск, пренебрегван години наред

Всички габровски опълченци и поборници ще бъдат обявени посмъртно за почетни граждани, съобщиха за „Нови вести” от Общината Габрово. По този начин местната власт най-после ще коригира сериозен пропуск, пренебрегван години наред. За съжаление обаче самата процедура също ще отнеме още неизвестно колко години – въпреки декларираното добро желание.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Още през 1922 г. Габровският общински съвет взема решение да обяви за почетни граждани опълченците, участвали в защитата на Шипченския проход. На следващата година то е потвърдено и за такива са провъзгласени  522-мата живи поборници и опълченци от I до Х дружина и Конната сотня, също и участници в четата на Цанко Дюстабанов. По-късно обаче е установен пропуск – заради непълни списъци 40 габровски въстаници, които са живи към този момент, не са обявени за почетни граждани въпреки заслугите си. Грешката е поправена едва през миналата година, когато Общинският съвет одобри предложението, внесено от Държавен архив – Габрово и зам.-главния редактор на в. „100 вести” Димка Господинова, наследник на опълченеца Добри Цонев. Така 97 години по-късно още 40 габровски опълченци и Добри Цонев от с. Куцина (Великотърновско), са обявени за почетни граждани на Габрово.

 

НЕСПРАВЕДЛИВОСТ

Снимка: Дирекция Регионален държавен архив – Велико Търново

Остава неясно обаче защо са пропуснати габровските герои, отдали живота си за свободата и не успели да доживеят Освобождението – като напр. Христо Партинков. Именно предложението, внесено от неговите наследници, става повод Комисията по предложения за почетни граждани и носители на почетния знак на Габрово да даде „зелена светлина” за всички незаслужено пропуснати до този момент. На заседанието си в края на септември Комисията взема решение „да се изиска необходимата информация от Държавен архив – Габрово и Регионален исторически музей – Габрово и след окомплектоването й да бъде разгледана в цялост”. „Горното означава, че на следващ етап, когато е събрана необходимата информация, Комисията ще изрази окончателно становище по отношение на всички известни поборници от Габрово и региона и то ще е положително”, съобщи пред „Нови вести” Десислава Сутева, гл. експерт Връзки с обществеността в Община Габрово.

 

НЕЯСНО КОГА

За съжаление обаче, обявяването на габровските герои от Априлската епопея за почетни граждани очевидно ще отнеме още неизвестно колко години. От Държавен архив – Габрово работят по справката, потвърдиха пред екипа ни от институцията, но отказаха да се ангажират с дори приблизителни срокове за изпълнението на задачата „предвид нейната сложност и специфика”. Целта  е да не се пропусне името на нито един поборник: „Проучването на имената на пропуснатите опълченци, които бяха обявени за Почетни граждани на Габрово, посмъртно, през 2020 г.  (пропуснати при първото обявяване през 1923 г.) продължи няколко години”, обясни Цветомира Койчева, началник на отдел „Държавен архив“ – Габрово. Става въпрос за 40-те габровски опълченци и Добри Цонев от с. Куцина – а според историческите сведения от този период в Априлската епопея са участвали над 600 души от Габровския регион.

 

145 години Априлско въстание: Христо Партинков е предложен за почетен гражданин на Габрово

Подобни статии

Back to top button