ГабровоГорещи новини

145 години Априлско въстание: Христо Партинков е предложен за почетен гражданин на Габрово

Той е подвоевода на габровската бунтовническа чета, а героизмът и саможертвата му трябва да служат като пример за поколенията

В годината, когато честваме 145 години от подвига на Априлското въстание, в Общинския съвет в Габрово е внесено предложение за почетен гражданин да бъде обявен Христо Иванов Партинков. Той е подвоевода на габровската бунтовническа чета, а героизмът и саможертвата му трябва да служат като пример за поколенията и да бъдат почетени по достойнство, изтъкват потомците му.

Христо Партинков е едно незаслужено пренебрегвано име. На 1 май 1876 г. в Соколския манастир край Габрово се събират въстаниците на войводата Цанко Дюстабанов и оттук Габровската чета започва бойния си път.  В книгата си „Габровската бунтовническа чета“ историкът Мария-Тоска Стефанова пише: „През нощта на 1 срещу 2 май времето е лошо, духа студен вятър. Всички въстаници влизат да нощуват в манастира. През тази нощ щабът на четата е в състав: Цанко Дюстабанов, Тотьо Иванов, Христо Конкилев, Пенчо Постомпиров, Георги Бочаров, Данаил Бурмов, Дядо Михал Гетьов, Христо Партинков, Никола Кавалов и Цвятко Каролев.“  Щабът обсъжда бъдещите действия, мненията са различни…“.

Снимка: вестник „Родолюбец“, 11 май 1923 г.

Христо Партинков е „участвал от подготовката на въстанието, през боевете, през съда над въстаниците във Велико Търново, до жестоката си смърт като заточеник на остров Кипър. Бил е осъден на 15-годишно заточение, но е отровен малко преди да се върне в България след амнистията, дадена на заточениците според Сан-Стефанския мирен договор“ – пише в предложението на потомците му. В Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София  се пази пенсионното дело на вдовицата му, останала след смъртта му сама с три деца. За дейността на Христо Партинков като поборник свидетелства богата библиография, където са имената на братя Гъбенски „История на града Габрово и габровските въстания“, Георги Бочаров  „Април 1876 г. Спомени“, Генко Цанов “Епопеята под Марагидик“, Волен Стефанов „И Балканът въстана…“ и др.

А Тянка Минчева в труда си „Априлското въстание в Първи революционен окръг, отразено във фолклора“ цитира народна песен от Габровско:

„Тръгна Цанко Дюстабанов,

след него Тотю Иванов,

йоще – Пенчо Пустомпиров,

след него – Христо Партинков“

В края на миналата година за почетни граждани на Габрово бяха обявени габровски опълченци, участвали в Освободителната война (1877-78 г.). През настоящата отбелязваме годишнина от друг паметен период от историята ни – Априлското въстание, когато предците ни се изправят срещу мощта на цяла империя в името на една цел: свободата. Макар и кърваво потушено, то остава един от най-ярките примери за себеотрицанието и храбростта на българина и проправя пътя за Освобождението.

Снимка: Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“-Габрово

Какъв по-подходящ повод Габрово да отдаде почит на някои от най-заслужилите си чада, отдали живота си за родината? „Нека „да премислим дали името на Христо Партинков трябва да остане потънало в забрава или да заеме полагащото му се място сред почетните граждани на град Габрово. Често се замисляме над отговорността ни като негови потомци, че не знаем къде е гробът му, че не сме запалили една свещ там и не сме поднесли едно цвете в памет на нашия прадядо. Не ни дава покой и мисълта как ли е преживял последните си години гордият балканджия,  живял сред  зелените букаци на Бакойския баир над Габрово, но закаран с тежки окови в крепостта  Лъвкосия в далечен Кипър“, споделят потомците му.

Подобни статии

Back to top button