ГабровоГорещи новини

Разкриха медицинска лаборатория в Габрово, издавала фалшиви сертификати за Ковид-19

„Клиентите“ били основно хора, канещи се да пътуват зад граница или желаещи да избегнат поставянето под карантина

След претърсване в медицинска лаборатория в Габрово са открити документи с невярно съдържание – отрицателни сертификати от бързи антигенни тестове за Ковид 19, съобщиха на 10 август т. г. от Областната дирекция на МВР-Габрово. Хората изобщо не са били изследвани, допълниха полицаи.

Претърсването и изземането на уличаващите документи е извършено на 9 август т. г. В полицията вече имало данни, че лабораторията изготвя фалшивите отрицателни сертификати -тестове за Ковид 19, без реално да са изследвани лицата.

„В хода на проведените процесуално-следствени действия са иззети документация и техника, доказващи осъществената престъпна дейност. Установени са множество лица, на които са издадени фалшиви сертификати, основно с цел пътуване зад граница или избягване на поставяне под карантина. Работата по изясняване на цялостната престъпна дейност продължава под надзора на Районна прокуратура-Габрово. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 312 от Наказателния кодекс.“

И всичко това на фона на многократно нарастващите случаи на болестта у нас и стремително надигащата й се четвърта вълна.  А според чл. 312 от Наказателния кодекс „Лекар, който снабди някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, когато не действува като длъжностно лице, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.“ А в съседния чл. 311 е записано: „Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години“, като съдът може да постанови и лишаване от някои права.

Подобни статии

Back to top button