Горещи новиниСвят

49 евро ще струва националната транспортна карта в Германия

Тя влиза в сила от 1 май и важи за обществения транспорт, подобно на билета от миналото лято

От 1 май на територията на цяла Германия влиза в сила „Дойчланд Тикет” (Deutschland-Ticket) – транспортната карта, която заменя евтиния билет от 9 евро миналото лято. Той беше въведен като антикризисна мярка в отговор на инфлацията, причинена от войната на Путин в Украйна. Сега в сила влиза новата карта, която ще важи при същите условия и няма да е просто временна мярка – но цената ще е 49 евро на месец.

Всеки абонат с Дойчланд Тикет може да ползва превозните средства в обществения и регионалния транспорт на федералната република – без влаковете на дълги разстояния (ICE, IC, RJ и ECE), нито във Flixtrain и Flixbus. Новата транспортна карта реално уеднаквява цените в различните федерални провинции, като ги намалява – досега месечната превозна карта струваше средно около 80 евро.

Снимка: Unsplash

Така освен че ще може да пътува с автобусите, метрото, С-бана и трамваите в дадено населено място, притежателят на Дойчланд Тикет спокойно може да извършва междуградски пътувания, без да доплаща – просто като използва регионалните влакове (RE). Билетът е поименен и не може да се предостъпва, предупреждават от Дойче Бан.

За определени групи абонати се обмислят допълнителни намаления – отделни федерални провинции (като Бавария и Баден-Вюртемберг, напр.) ще въведат още по-евтини абонаментни карти за студенти (средно около 29 евро на месец). Разликата в цената на досегашните превозни документи ще се подели солидарно между федералното правителство и отделните провинции. За целта управляващата коалиция вече одобри предоставянето на милиард и половина евро годишно до 2025 г – останалата част от сумата се покрие от регионалните власти.

Предварителната продажба на Дойчланд Тикет започва на 3 април, като всеки желаещ може да направи своя абонамент онлайн (на bahn.de или чрез приложенията за мобилен телефон), както и в гишетата за продажба на превозни документи. Ако вече имате месечен абонамент, не е нужно да правите нищо – местната компания ще се свърже с Вас с подробности.

 

Евтиният билет в Берлин остава до края на март

Подобни статии

Back to top button