ЛюбопитноПоследни новини

Да увеличиш хонорара си с 4 000%

Как Камерън Диас сключи сделка, превърнала се в пример за бизнес успеха в Холивуд

За ниския (направо липсващ!) интелект на блондинките съществуват стотици, ако не и хиляди вицове. Но доколко са основателни – ако съдим по Камерън Диас, например, са направо нелепи. Защото русокосата актриса успя да открие как да увеличи хонорара си с 4 000% и да натрие носовете на колегите си мъже, които традиционно получават в пъти повече.

Диас първо постави рекорд със заплащането си в „Ангелите на Чарли”, като стана най-скъпоплатената актриса до този момент. Но това се оказа само началото – няколко години по-късно умната блондинка сключи договор за „Шрек Трети”, който й гарантира не само твърд хонорар, но и процент от приходите. В резултат на това Камерън Диас получи постъпления от филма в размер на общо 30 млн. долара.

Но… кулминацията предстои. През 2010 актрисата, направила редица роли като сладка, но не и особено умна блондинка, сключва договор за пиперлива романтична комедия. Очакванията на продуцентите не са големи – сценарията е забавен, но попада в графата „нищо особено”. Следователно, приходите също ще са на това ниво… И се съгласяват с изискването на Диас – да получи хонорар едва от 1 млн. долара (изключително нисък в сравнение с обичайните й), но също и приходи от бокс офиса.

Резултатът – филмът „Палавата класна” събира изненадващите 215 млн. долара. А от тях над 42 млн. отиват директно „в джоба” на блондинката. Как хонорарът на Диас се увеличава с безумните 4 000% вече е енциклопедичен пример за отлична сделка в Холивуд (и не само!). Тъй като не става въпрос за късмет, а за бизнес стратегия. И мотивация, разбира се –именно изпълнението на Камерън Диас е в основата на успеха на целия филм, а тя има допълнителен стимул за това под формата на договорен процент.

Примерът на звездата от „Ах, тази Мери” успешно е взаимстван от нейни колеги. За „лебедовата си песен” като Железния човек в „Avengers: Endgame” хонорарът на Робърт Дауни-младши достига 75 млн. долара, именно по тази схема. А Том Круз, който превърна в своя запазена марка „Мисията невъзможна”, увеличи състоянието си със 70 млн. долара само от поредния филм.

 

Камерън Диас няма намерение да се завръща в киното

 

Подобни статии

Back to top button