Последни новиниСвят

Транспортна стачка парализира цяла Германия

Очакват се задръствания дори по магистралите, предупреждават синдикатите

Национална стачка, организирана от синдикатите Verdi и EVG, парализира Германия на 27 март. В рамките на едно денонощие ще бъде блокиран почти напълно въздушният, наземният и водният транспорт – поради което организаторите я нарекоха „мега стачка, каквато Германия досега не е виждала”.

Предупредителни протести вече спираха обществения транспорт, но този път към недоволството на служителите в сектора се присъединяват и работещите в пътния трафик – а това ще засегне движението и по магистралите. „Особени ограничения ще има в районите с тунели”, предупреди говорителят на Verdi Кристине Беле, намеквайки за задръствания в тези участъци.

Снимка: Pixabay

Задръствания със сигурност ще изнервят и жителите на много населени места, където общественият транспорт спира за 24 часа и пътниците ще трябва да се придвижват с лични автомобили. Профсъюзните транспортни работници стачкуват в седем федерални провинции: Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесен, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц и Саксония.

Заради стачката Дойче Бан спира влаковете на дълги разстояния, както и повечето регионални. На места са предвидени заместващи линии с автобуси, но те са изключения, тъй като не могат реално да поемат капацитета на влаковете. Парадоксът е, че реално ще липсва информация за отменените пътувания, тъй като в протеста участват и служителите на гарите, които поддържат услугата.

Снимка: Unsplash

Почти всички летища спират работа в понеделник. Според данните на летищната асоциация ADV стачката ще засегне около 380 000 пасажери, чиито полети са отменени. Само 4 аерогари няма да се включат в протеста – в Берлин, Франкфурт-Хан, Ерфурт-Ваймар и Мюнстер/Оснабрюк. Те обаче предупреждават пътниците да следят актуалната информация за отменени полети и да не забравят, че повечето транспортни средства до самите аерогари няма да се движат.

Протестът им ще бъде подкрепен и от екоорганизации – от  „Петъци за бъдеще“ (Fridays for Future) съобщиха, че членовете им ще блокират улиците на 20 града, а от „Последно поколение“ (Letzte Generation) предвиждат допълнителни акции на 27 март.

Протестът е предупредителен и датата е избрана неслучайно – именно в понеделник започва новият кръг от преговори за заплатите в сектора, обхващащ 2,5 млн. служители. Заради растящата инфлация и съответно цени през последните месеци, от Verdi настояват за увеличение с 10,5% на месечното възнаграждение, което да е най-малкото 500 евро повече. От EVG пък искат 12% ръст на заплатите, което да гарантира не по-малко от допълнителни 650 евро към досегашното месечно възнаграждение.

 

49 евро ще струва националната транспортна карта в Германия

 

Подобни статии

Back to top button