ГабровоГорещи новини

Ядосан баща острига 9-годишната си дъщеря, тя звънна на 112

Габровският Районен съд наказа родителя с „пробация” и 100 часа безвъзмезден труд

Шейсетгодишен баща се изправи пред габровския Районен съд  по обвинение в злоупотреба с родителска власт – удрял дъщеря си, вързал й ръцете и я остригал късо. Момичето е само на девет години, но след като родителят  му постъпил така с него, то начаса грабнало телефона и се обадило на спешния телефон 112. Властите разследвали „възпитателните” мерки на таткото и  на 6 февруари т. г. той застана пред Районния съд в Габрово.

Сутрин девойчето било изпращано на училище, но често пътят му криввал към някаква позната, на която бащата нямал доверие и не искал детето му да ходи там. То пък поизлъгвало къде е било, докато от училището не уведомили таткото, че дъщеря му отсъства често. Карали я така до миналото лято.

На 20 юли 2023 г. бащата се прибрал и пак разбрал, че дъщеря му е при познатата, с която не искал тя да общува. Ядосан,  потърсил полицията за съдействие. Открили малката, прибрали я и тогава, късно вечерта, таткото предприел наказателната акция. „ … принудил дъщеря си … да претърпи нещо противно на волята й – да й бъде късо отрязана косата, като употребил за това сила – нанесъл й удари с юмрук в стомаха и главата и вързал ръцете й в областта на китките за стенна закачалка, с което е извършил престъпление…”, обясни съда.

Веднага след „възпитателната мярка” остриганото момиче взело телефона и звъннало спешния телефон.

Случаят приключи още на първа съдебна инстанция, защото бащата сключи споразумение с прокуратурата. След като бе одобрено от съда, наказанието му – пробация, влезе веднага в сила. Според него родителят получи „задължителна регистрация по настоящ адрес“ за две години, което означава, че няма как да напуска Габрово без съгласието на орган на властта,  два пъти седмично за същия срок ще се среща с пробационен служител и ще трябва да положи 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от една година. За негова сметка са и разноските по делото – 403 лева.  Одобреното от съда споразумение се счита за влязла в сила присъда и не може да се обжалва.

Подобни статии

Back to top button