ГабровоГорещи новини

Година без книжка и 3 000 лв глоба за „дрифтене” в кръговото пред Консултативна

Наказаният водач имал "и други, и то немалко на брой нарушения по Закона за движение по пътищата", пише Районният съд в Габрово

Всички, които се изкушават  да „въртят” гуми по улиците, е добре да се запознаят с решение № 54 от 28 март т. г.  на Районния съд в Габрово. С него е потвърдено наказателно постановление на началника на Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР-Габрово за „дрифтене” на оживеното кръстовище пред Консултативна поликлиника. Наказаният млад водач, с инициали С. И. А., трябва да плати 3000 лева глоба и разноските по делото, а шофьорската му книжка се отнема  за една година.

В съдебното решение е обяснено, че пътното нарушение е извършено на 8 юни м. г. Около 21,30 часа С. И. А. шофирал лек автомобил „Мерцедес Ц 200 ЦДИ” по ул. „Брянска”. Негов приятел седял на предната дясна седалка. „При навлизане в кръгово кръстовище с бул. „Стефан Караджа” …  С. А. умишлено завъртял задните гуми на превозното средство и принудително го привел в странично движение, като по този начин поднесла задната му част – пише в решението.” Наблизо обаче имало автопатрулен полицейски екип. Униформените последвали и спрели лекия автомобил.  След извършена проверка съставили акт на водача.

Той пък го обжалвал пред Районния съд в Габрово с мотива, че колата била „поднесла”, без умишлено приплъзване на гумите и че нямало умисъл в действията му. Това твърдял и спътникът в колата. А според адвоката на наказания случаят можело да бъде квалифициран  като „маловажен” и т. н.

Само че съдът не споделя тези твърдения. Сред доказателствата бил и видеоклип от камера в района, която ясно показала, че и „с просто око се установява движение с видимо висока скорост и умишлено завъртане задните гуми на превозното средство, довело и до поднасяне на задната му част. И още доказателства:  „С. А. има и други, и то немалко на брой нарушения по Закона за движение по пътищата, поради което и правилно е санкциониран за осъщественото нарушение”, пише в съдебното решение. Твърденията на спътника в колата са оборени като противоречиви и неубедителни –  „липсва елементарна логическа обосновка как се е стигнало до описаното от него „занасяне” при несъмнено суха пътна настилка, отлична осветеност и при указана от самия него доста ниска скорост на движение от 40 км/ч.”, пита съдът.

С тези мотиви наказанието на водача е потвърдено в Районния съд, остава му единствената възможност – да го обжалва и пред Административния съд в Габрово в двуседмичен срок.

Подобни статии

Back to top button