ГабровоГорещи новини

Габровската прокуратура се зае с казуса „Златната чешмичка”

Днес, 22 януари, Окръжната прокуратура в Габрово се е самосезирала по сигнал  на граждани за нецелесъобразно изразходване на безвъзмездна финансова помощ, съобщи  за сайта „Нови вести” Пламена Дичева, говорител на Окръжна прокуратура-Габрово. Става дума за нашумелите през последните дни чешмичка, тип „фонтанка”, две соларни пейки и устройство за мониторинг на въздуха.  „Златната” чешмичка, както стана популярна в социалната мрежа и една от соларните пейки са монтирани в парка Колелото, а другата соларна пейка – в парка в кв. „Младост” – срещу блок „Катюша“ в Габрово.

Община Габрово отчита паркова чешма, струваща 669 лв. с ДДС, и монтажа й за 7170 лв. с ДДС, писа  сайтът „Граждански контрол-Габрово“. „Умните” соларни пейки са по 16 968 лв. с ДДС за брой, а устройство за мониторинг на въздуха 2 054 лв. с ДДС. С темата се заехме на 7 януари т. г. по граждански сигнал за вече започналите да загниват дървени части на „умните” пейки. Абсолютно същата паркова чешма намерихме в онлайн каталога на фирма „Бриз-95“ Севлиево на цена от 669,60 лв. с ДДС. Транспортът предоставян от фирмата до Габрово е на цена от 30 лв… Проектът се финансира от Националния доверителен екофонд и е на обща стойност 44 058 лв. без ДДС, които са отпуснати безвъзмездно на Община Габрово, за да го реализира. Фондът от своя страна се финансира целево от Държавния бюджет.” Колко лева са изхарчени за самата чешма и монтажа й, има ли или не „надуване“ на разходите и какви са те около производството и монтажа и на останалите обекти по този проект на Община Габрово? На тези въпроси се очакват отговорите.

Първо с проверка на изнесените данни се захвана Националният доверителен екофонд, финансирал проекта. От днес, както вече споменахме, с проверка се зае и прокуратурата. По Закона за съдебната власт подобно проверка може да трае не повече от три месеца, но според запознати, те приключвали за около месец.

Подобни статии

Back to top button