ГабровоГорещи новини

Брат и сестра от Габрово крали от големи магазини и продавали в Интернет

Двамата ползвали нова измамна схема, подвизавали се в Пловдив, Пазарджик, Плевен и др.

Криминалисти от великотърновската полиция задържаха брат и сестра от Габрово за измамна схема в големи търговски обекти в няколко региона. Престъпленията им са засечени в Пловдив, Плевен, Пазарджик, Стара Загора и др., съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Братът е 30-годишен, а сестрата – на 19 години. Досега не са попадали в полезрението на полицията.

Измамната схема те осъществявали по следния начин. Двамата влизали в търговския обект като непознати, но поддържали връзка по телефона. Единият подбирал по-обемиста стока за закупуване (например шкаф за баня), а другият – по-дребни стоки. Намирали място в магазина, където смятали, че няма камери за видеонаблюдение и прибирали дребните покупки в кашона с обемистата стока, след което внимателно го запечатвали и на касата плащали само обемистата стока от кашона. По-късно връщали  (шкафа за баня) в магазина и получава левовата равностойност или ваучери. А откраднатите дребни стоки продавали в Интернет, разказаха от полицията.

Великотърновските полицаи влезли в дирите на крадливите брат и сестра в края на декември м. г. Тогава бил получен сигнал от управител на голям търговски обект в областния град. По негови данни в периода от края на октомври до края на декември миналата година от търговския обект били извършени множество кражби, по предварителни данни на стойност над 1 800 лв.

В хода на разследването било установено, че двамата са извършвали подобни деяния и в други търговски обекти на територията на Пловдив, Плевен, Пазарджик и Ст. Загора и др. Извършени са претърсвания в имоти и автомобил, ползвани от двамата, където са намерени множество вещи, имащи отношение към престъпната им дейност. До момента заявените откраднати вещи възлизат общо на около 8000 лв. Двамата са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е започнато досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата. Проверява се дали двамата са действали и на територията на още областни дирекции. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава, допълниха от ОД МВР Велико Търново.

Подобни статии

Back to top button