Горещи новиниСвят

Германия: За пенсия от 1 200 евро трябва да работите 37 години

Вноските в пенсионния фонд трябва да са за над 100 000 евро

Проблемът с ниските пенсии, които не достигат за покриване на разходите дори в икономически развита страна като Германия, става все по-сериозен с ръста на инфлацията. От Министерството на труда изчислиха какви са условията, за да получавате пенсия от 1 200 евро месечно, гарантираща достойни старини.

За целта трябва да получавате средни за страната доходи, да имате трудов стаж от 37 години, през които сте внесли осигуровки на стойност от около 105 000. Ако искате да сте поне малко над нивото на социалните помощи, ще ви е нужен трудов стаж от 27 години и пенсионни вноски за поне 83 600 евро, показва проучването на ведомството.

За пенсия от 1500 евро средностатистическият жител на федералната република би трябвало да работи почти 47 години и да плати над 118 000 евро в пенсионния фонд. За съжаление, много малко хора успяват да направят това, сочат статистическите данни.

Те показват още, че средната пенсия в края на 2022 г е била около 862 евро, с които трябва да се покриват месечните разходи за наем, комунални услуги, храна, облекло и пр.

 

Рекорден недостиг на служители в Германия

 

Подобни статии

Back to top button