Горещи новиниСвят

Рекорден недостиг на служители в Германия

Половината фирми не могат да намерят персонал

Недостигът на квалифицирана работна ръка в Германия постави нов рекорд – според тримесечното проучване на Института Ифо през юли вече 49,7% от фирмите страдат от липса на персонал. Данните се влошават от предишното изследване, като изпреварват негативния рекорд от април и нарастват с още 6 на сто.

ПОСЛЕДИЦИТЕ

Проблемът с недостига на служители крие сериозни рискове за икономиката, тъй като все повече компании са принудени да съкращават производството си. „В средно – и дългосрочен план той ще се задълбочава още повече”, предупреждава специалистът по въпросите на пазара на труда Щефан Зауер, цитиран от „Шпигел”.

НАЙ-ЗАСЕГНАТИ

Снимка: Pixabay

Най-засегнати са фирмите, предоставящи услуги – повече от половината (54,2%) не могат да намерят подходящи кадри. Драматична е ситуацията в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, където процентът достига 64. Тежка е ситуацията и в производството, като само в областта на хранителната индустрия фирмите, изпитващи глад за кадри, надвишава 58 на сто.

РЕШЕНИЕТО

Според данните на браншовите камери Германия има нужда от поне четвърт милион квалифицирани служители. Единствената надежда за решаването на тази криза в близко бъдеще е облекчаване на процедурата за наемане на чуждестранни работници. Очаква се реформата да стартира с промени в Закона за имиграцията, които управляващата коалиция планира за септември. Подкрепа към тях вече публично заявиха министрите на труда и на вътрешните работи.

 

Срив на доставките в Германия – липсват шофьори

 

Подобни статии

Back to top button