ГабровоПоследни новини

Назначиха РИК-Габрово, Мария Недева е председател

В късния петъчен следобед на 12 август т. г. от Централната избирателна комисия съобщиха, че вече е назначена Районната избирателна комисия за Седми изборен район – Габровски, за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. Председател е  адв. Мария Недева от от Коалиция ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели –  адв. Даниела Райкова от ПП „Има такъв народ” и инж. Мирослав Кокаларов от ПП „Възраждане“. За секретар е назначен адв. Детелин Цонев от Коалиция „Продължаваме промяната“.

Членове на РИК-Габрово са Борислав Гьопсалиев, Мирослав Симеонов, Мария Башева, Мирослава Иванова, Христина Петкова, Евгени Попов, Кенан Сабриев, Юлия Ненова и Ивелина Пеева.

Както вече стана ясно, Районната избирателна комисия в Габрово е в състав от 13 души. Разпределението им по квоти е: четирима представители на коалиция „Продължаваме промяната“,  трима от коалиция ГЕРБ-СДС , двама от ПП „Движение за права и свободи“, един от Коалиция „БСП за България“, един от ПП „Има такъв народ“, един от Коалиция „Демократична България – Обединение“ и един от ПП „Възраждане“.

Централната избирателна комисия трябваше да назначи РИК-Габрово, защото на проведените на 7 август т. г. консултации при областния управител Кристина Сидорова не беше постигнато съгласие. Тогава представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание спориха и не се разбраха за разпределението на ръководните места в Районната избирателна комисия-Габрово.  А съгласно Изборния кодекс и Решение № 1198-НС/02.08.2022 г. на ЦИК, когато при консултациите за състава на РИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му, казва законът.

Подобни статии

Back to top button