Последни новиниСвят

Край на картите от 9 евро в Германия, ще има дори поскъпване на редовните

В Щутгарт например, тарифите ще се увеличат с 4,9%, а в Нюрнберг – с 3 на сто

От 1-ви септември всички пътуващи с обществения транспорт в Германия отново ще плащат редовната цена за превозните документи – кампанията с евтините карти от 9 евро за месец няма да бъде удължена въпреки призивите. Тази антикризисна мярка беше въведена от федералното правителство за летния период – юни, юли и август – като имаше за цел да стимулира повече хора да се откажат от личните си автомобили на фона на растящите цени на горивата, следствие от войната на Путин в Украйна.

След 31-ви август се връщат „старите” цени на билетите и картите, а от началото на следващата година дори предстои поскъпване. В Щутгарт например, тарифите ще се увеличат с 4,9%, а в Нюрнберг – с 3 на сто. Как ще се променят цените на превозните документи в столицата Берлин, ще стане ясно в края на септември, когато решение по въпроса ще вземе Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB). Цената ще се увеличи със сигурност, стана ясно от изказване на говорителя им. Тя ще се определи от индекс, който включва компоненти като цената на горивата и електричеството, както и нивото на инфлация.

Растящите цени са следствие от руската военна инвазия в Украйна, която прерасна в газов рекет от страна на Путин към ЕС – „Газпром” наруши търговските договори със Запада, като първо поиска да се плаща в рубли, а след това без реални основания ограничи до минимум доставките на синьо гориво. Въпреки това Германия успя предсрочно да напълни на 75% газохранилищата си за предстоящата зима, сключи нови договори за доставка на синьо гориво от алтернативни източници и усилено строи терминали за втечнен газ. В същото време руската икономика понася тежки удари от западните санкции и собственото си решение да ограничи доставките на синьо гориво – поради липсата на алтернативни трасета за износ и интерес от други купувачи.

Заради кризата: 29 евро цена на транспортната карта в Германия?

Подобни статии

Back to top button