ГабровоПоследни новини

Бившият шеф на ТЕЛК-Габрово застава пред съда на 5 февруари 2024 г.

Докторът е подсъдим по обвинение, че е приел подкупи от девет души в размер общо на 3570 лева

Хирургът д-р Ц. Д., бивш председател на ТЕЛК към Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова”-Габрово, ще застане пред съда на 5 февруари 2024 г. Тези дни Окръжната прокуратура-Габрово внесе обвинителен акт срещу него в Окръжния съд в Габрово и делото бе насрочено.

Медикът от Трявна е предаден на съд  „че през периода 10.05.2022 г. – 16.11.2022 г. в гр. Габрово и в гр. Трявна, като длъжностно лице …  „председател на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) към болницата в гр. Габрово, определен със заповед на изпълнителния директор на лечебното заведение, при условията на продължавано престъпление, приел от различни лица – свидетелите Н. С., Ц. Х., Р. Д., Н. П., М.  Й., Г. И., К. И., А. Г. и А. А. дарове, които не му се следват – парични суми в общ размер 3570 лева…”, пише в обвинителния акт. Направил го „… за да извърши действия по служба или загдето е извършил действия по служба, във връзка с издаване на експертни решения за освидетелстване или преосвидетелстване на различни лица с определяне на трайно намалена работоспособност от горепосочената ТЕЛК.”

Ще припомним, че на 16 ноември 2022 г.  докторът прекара 24 часа в ареста. Той бе обвинен , че същия ден е „приел сумата от 400 лева, която не му се следва, загдето извършил действие по служба – издаване на експертно решение на ТЕЛК…”. На 22 ноември 2022 г. д-р Ц. Д. бе отстранен от длъжност, заради воденото срещу него наказателно производство за извършено умишлено престъпление.

Сега от прокуратурата допълниха, че „деянията му са квалифицирани по чл.301, ал.1, предложение 2-ро във вр. с чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс. – за поискан или приет подкуп от длъжностно лице в условията на продължавано престъпление. Наказанието по този текст е лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Подобни статии

Back to top button