ГабровоГорещи новини

„Недобросъвестно поведение” пред съда връща делото срещу кандидат депутат от Севлиево

Наказателното дело срещу Ю. В. ще продължи, следващото заседание е на 27 март т. г., реши Окръжния съд в Габрово

29-годишният севлиевец Ю. В., кандидат депутат на предстоящите парламентарни избори, все пак ще застане пред съда по наказателното дело срещу него за причинена тежка катастрофа със загинал велосипедист. В петък, 10 март, габровският Окръжен съд реши да възобнови делото. Причината – на съда е станало известно, че подсъдимият участва в предизборни мероприятия, макар че по медицински документи се води тежко болен. Заседанието, на което е длъжен да се яви, е насрочено за 27 март т. г.

Делото трябваше да започне преди две седмици, на 27 февруари т. г. Малко преди това адвокатката на подсъдимия внесе в съда медицински документи, подписани от двама специалисти, че подсъдимият е с тежко заболяване, което препятства възможността му да участва в процеса. И то за много продължително време. Съдът се съобрази с медицинската експертиза и отложи делото за минимум шест месеца. Същия ден обаче в социалната мрежа се появиха снимки, които показваха как подсъдимия, водач на партийна листа в Габровския регион, я регистрира в Районната избирателна комисия. Пак там бяха публикувани и снимки от пътуването му до Велико Търново за участие в други партийни мероприятия.

Това противоречие между медицинската документация и активното участие на подсъдимия в предизборни прояви, на които даже държи речи, принуди Окръжният съд в Габрово да реагира със следната информация: ”В съдебно заседание, проведено на 27 февруари 2023 г., като съобрази представената по делото медицинска документация и заключението на допуснатата съдебно-медицинска експертиза (сочеща наличието на тежко заболяване на подсъдимия, което препятства възможността му да участва в процеса за продължителен период от време), съдът прие, че са налице основанията по чл. 25 ал. 1 т. 1 от НПК и спря съдебното производство.

Като анализира последващо оповестена (обществено достъпна) информация за участието на Ю. В. в публични събития, включително по време на посоченото заседание, в което подсъдимият не се е явил, съдът намери, че същият е проявил недобросъвестно процесуално поведение, като пренебрегвайки лекарските предписания е поставил личните си интереси над тези на правосъдието. Отчитайки и продължаващите след 27 февруари 2023 г. публични изяви на Ю. В., съдът прие, че здравословното състояние на подсъдимия вече не представлява пречка за участието му в съдебното производство. С оглед изложеното съдът насрочи открито заседание за продължаване на съдопроизводствените действия по делото.”

Ще припомним, че Ю. В. е предаден на съд заради катастрофа, в резултат на която по непредпазливост причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист. Станала около 7,30 часа на 22 октомври 2019 г. между селата Кормянско и Петко Славейково, Севлиевско. При челен удар между автомобила БМВ, управляван от подсъдимия Ю. В. и 27-годишен велосипедист от Плевен, настъпила смъртта на последния. По неофициална информация става дума за недостатъчен контрол на автомобила от страна на подсъдимия и за навлизане в лентата за насрещно движение. Пътният участък там е прав, платното е в добро състояние. Някои твърдят, че е имало мъгла, но това ще се уточнява по време на съдебното следствие.

Спряха наказателно дело срещу бивш депутат заради тежка болест, той – водач на листа

Подобни статии

Back to top button