ГабровоПоследни новини

Спряха наказателно дело срещу бивш депутат заради тежка болест, той – водач на листа

Снимка в профила му показва, че регистрира листата в деня, в който адвокатът му представи документи в съда, че е тежко болен и не може да се яви там

Окръжният съд в Габрово спря за неопределено време делото срещу бившия депутат от Движението за права и свободи Ю. В. Това стана на заседанието, което се проведе на 27 февруари т. г. В съдебния протокол, бе вписано, че причината е тежко заболяване на 29-годишният бивш народен представител.

В същото време ДПС подреди и регистрира кандидатската си листа за участие в изборите за народни представители на 2 април 2023 г., според която Ю. В. е неин водач. В профила му на същия този 27 февруари се появи снимка, на която е самият той в момент, когато със свои съпартийци регистрира в Районната избирателна комисия в Габрово кандидат депутатската листа, която води.

По повод воденото срещу него наказателно дело, ще припомним, че преди повече от 3 години той участва в тежка катастрофа, при която почина 27-годишен велосипедист. Ход на това дело изобщо не е даван.

Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура-Габрово Ю. В. е предаден на съд заради пътно-транспортно произшествие, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист. Пак ще припомним, че катастрофата станала около 7,30 часа на 22 октомври 2019 г. Тогава в севлиевската полиция постъпил сигнал за инцидент на пътя между селата Кормянско и Петко Славейково, Севлиевско. При челен удар между автомобила БМВ, управляван от подсъдимия Ю. В. и 27-годишен велосипедист от Плевен, настъпила смъртта на последния. По неофициална информация става дума за недостатъчен контрол на автомобила от страна на подсъдимия и за навлизане в лентата за насрещно движение. Пътният участък там е прав, платното е в добро състояние. Някои твърдят, че е имало мъгла, но това ще се уточнява по време на съдебното следствие.

Междувременно Ю. В. беше избран за депутат в 47-мото Народно събрание и на 13 декември 2021 г. габровският Окръжен съд спря наказателното дело срещу него, заради имунитет. На 1 февруари 2022 г. обаче главният прокурор Иван Гешев поиска сваляне на имунитета му, за което получи съгласие от подсъдимия. На 27 юни м. г. Окръжен съд-Габрово проведе разпоредителното си заседание по това дело, но заради процесуални нарушения го върна на прокуратурата.

На 4 ноември м. г. по делото повторно бе проведено разпоредително заседание. Съдът пак го върна на прокуратурата, но този път обвинението обжалва пред великотърновския Апелативен съд. В края на миналата година оттам дойде решение, че прокуратурата си е свършила работата, няма процесуални нарушения и Окръжният съд в Габрово трябва вече да започне да гледа делото по същество.

Два месеца преди това, на изборите на 2 октомври 2022 г., Ю. В. отново стана депутат. Делото обаче трябваше да продължи и датата за първото заседание бе 23 януари т. г. Както обаче писахме, това не се случи, защото в съда бяха постъпили данни за тежко заболяване на подсъдимия и делото беше отложено за 27 февруари т. г.

Сега, на последното заседание на 27 февруари, пред съда бяха представена съдебно медицинска експертиза за тежкото заболяване на Ю. В. и делото не бе отложено, а направо спряно, минимум за 5-6 месеца. Подсъдимият не присъства на заседанията, представлява го адвокат. „Отсъствието му  ще затрудни изясняването на обективната истина, затова делото е спряно. Възможно е и след тези месеци, при наличие на втора медицинска експертиза, делото пак да не бъде гледано, а отново да бъде спряно”, допуснаха от съда.

До дни ще е ясен въпросът с имунитета на депутата от Габровско

 

Подобни статии

Back to top button