ГабровоПоследни новини

До дни ще е ясен въпросът с имунитета на депутата от Габровско

Преди повече от 2 години Юсеин Вейселов от ДПС участва в тежка катастрофа, при която почина 27-годишен велосипедист

До няколко дни трябва да стане ясен въпросът с депутатския имунитет на народния представител от Габровски избирателен район  Юсеин Вейселов от ДПС, който беше поискан на 1 февруари т. г. от главния прокурор Иван Гешев. Ще припомним, че обвинителният акт срещу Вейселов за участие в тежка катастрофа преди 2 години беше внесен в съда, но дни преди разпоредителното заседание, на 13 декември м. г., габровският Окръжен съд спря делото, тъй като обвиняемият беше избран за народен представител. Сега, след искането на главния прокурор имунитетът му да бъде свален и делото да продължи, решението е в ръцете на самия Вейселов, или на Народното събрание.

Ето и справката, която направихме в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание от 21 декември 2021 г.:

„(4) Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител. Народният представител представя писменото си съгласие до председателя на Народното събрание, който уведомява незабавно главния прокурор и информира Народното събрание на първото пленарно заседание след постъпване на съгласието. Даденото писмено съгласие не може да бъде оттегляно от народния представител.

(5) Извън случаите по ал. 4, искането на главния прокурор и приложените към него данни се разглеждат от Народното събрание, което се произнася с решение не по-рано от 5 дни след постъпване на искането. При поискване и явяване народният представител се изслушва от Народното събрание.Това е записано в чл. 135 (4,5) на правилника.

А катастрофата стана около 7,30 часа на 22 октомври 2019 г. Тогава в севлиевската полиция постъпил сигнал за инцидент на пътя между селата Кормянско и Петко Славейково, Севлиевско. При челен удар между автомобила, управляван от Вейселов и 27-годишен велосипедист от Плевен, е настъпила смъртта на последния. По неофициална информация става дума за съвина на двамата водачи, за несъобразена скорост на автомобила. Пътният участък там е прав, платното е в добро състояние. Някои твърдят, че е имало мъгла, но това ще се уточнява по време на съдебното следствие. Кога ще стане това, е рано са се каже.

Нерядко по време на разпоредителни заседания (проверка на законността на проведеното досъдебно производство) се случва съдът да намери кусури на обвинителния акт – непълноти, ограничено право на защита и др., и да върне делото на прокурора за отстраняването им. Това води до още и още заседания, като някои дела се точат с години.

Подобни статии

Back to top button