ГабровоПоследни новини

Хиляда лева глоба за бракониерски улов в язовир край Севлиево

Потвърдиха наказанието окончателно, въпреки опити за преиначаване на истината

Няма накъде повече да се жалва и да се опитва да се оневини севлиевец, хванат с приятел да бракониерства в селски язовир под аренда. Случаят е от края на 2020 година, но тези дни получи окончателно решение в съда, въпреки опитите на двамата нарушители да се представят като жертви.

Една октомврийска вечер на 2020 г. охранителните камери край язовира запечатали двама мъже, които влезли с лодка в язовира и пуснали хрилни мрежи. Охраната на язовира веднага се свързала с арендатора, който пристигнал на място. През това време двамата мъже вече били излезли от водата и стояли до язовирната стена. До тях имало надуваема лодка и раница. Арендаторът ги попитал какво правят там, но те не отговорили. Малко по-късно заявили, че били пуснали еднокрилна мрежа в язовира. Арендаторът накарал единия от мъжете – С. Н., да влезе в язовира и да извади мрежата. През това време се обадил в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и подал сигнал за извършения незаконен риболов. Когато дошли служителите на ИАРА, С.Н. тъкмо изваждал мрежата, в която имало риба от вида шаран, толстолоб и амур. Инспекторите им написали актове.

След акта С. Н. получил наказателно постановление за 1000 лева глоба, но отнесъл въпроса в севлиевския Районен съд. Там двамата нарушители се опитали да представят отиването си на язовира в съвсем друг вид. Пред съда застанал и вторият нарушител – М. Л., който заявил, че арендаторът му дължал 800 лева и го извикал късно вечерта да му ги даде. Той обаче бил пил алкохол и затова помолил С. Н. да отидат с неговата кола. А там арендаторът и охраната ги хванали и ги вързали. Разбили му устата, били и приятеля му. Взели и законно притежавания от М. Л. газов пистолет, а после нарязали и гумите на колата им. И двамата не желаели да подписват актовете, които им съставили от ИАРА, но ги били накарали насила и те ги подписали. М. Л. допълнил, че заради побоя лежал в болница, а после се оплакал в полицията заради отнетия пистолет.

При полицейската проверка арендаторът обяснил, че не познава двамата, не им дължи пари, че не е упражнявано насилие над тях и че не е намирал никакъв пистолет. По камерите, които бил сложил на язовира, видял, че влизат двама бракониери, което било за втори път през седмицата, затова ги накарал да извадят мрежата и извикал инспекторите от ИАРА.

Севлиевският съд е преценил, че всички доказателства сочат точно намеренията на двамата, а именно – бракониерски риболов, а фактът, че единият е извадил мрежата сам, без никой да го насочва, ясно показва че е знаел къде е, защото сам я е хвърлил. С тези мотиви съдът е потвърдил глобата на С. Н.

А тези дни и Административният съд в Габрово прецени, че решението на севлиевския съд е „валидно, допустимо, постановено при правилно приложение“ на закона и следва да бъде потвърдено.

Подобни статии

Back to top button