БългарияПоследни новини

Облекчават се мерките за влизане в България

Вече няма да е нужен задължително PCR тест

От 1 февруари (вторник) влизането на територията на България ще става при облекчени мерки, гласи нова заповед на здравното министерство. Така пристигащите от страни в „червената зона“ (където 14-дневната заболяемост е между 500 и 5 000 на 100 хил. население) няма да бъдат длъжни да представят задължително и отрицателен резултат от PCR тест – ако притежават валиден сертификат ваксинация или преболедуване на КОВИД-19. Досега подобен тест беше задължително условие, независимо от наличието на сертификат.

Отрицателен резултат от PCR или антигенен тест вече ще се изисква при влизане, само ако пристигащият не разполага със сертификат за ваксинация/преболедуване. Ако и това условие не е изпълнено, пътникът ще бъде поставен под карантина за 10 дни. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас.

Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова, което е улеснение. Изискванията за лицата, пристигащи от „зелена“ и „оранжева“ зона остават непроменени.

Също от 1 февруари влиза в сила европейски регламент, който ограничава срокът на годност на сертификатите за ваксинация – ако са изминали 9 месеца от втората доза, без да е поставена бустерна, документът вече не се признава. В такъв случай на невалиден сертификат лицата могат да пътуват с някой от другите документи – за преболедуване, за изследване или за бустер. Всички граждани, които притежават сертификат за поставена бустерна доза срещу КОВИД-19,  могат да влизат в България от всяка държава, без значение на цветовата зона, в която тя се намира.

Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България

Подобни статии

Back to top button