БългарияПоследни новини

Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България

Берлин включи страната ни в "червения списък" на регионите с висок риск от корона вирус

Нови правила влизат в сила от 16 януари (неделя) за пристигащите в Германия от България лица. Причината е, че Берлин включи страната ни в списъка с високорискови региони, където броят на заразените с корона вирус (и най-вече с новия щам Омикрон) е значителен.

РЕГИСТРАЦИЯ И 3G

Считано от днес, пристигащите на територията на федералната република българи трябва да са попълнили предварително адресна регистрация (на https://www.einreiseanmeldung.de/#/) и да представят на граничните власти генерирания PDF-файл. Задължително е да представят и документ, че са ваксинирани, преболедували или антигенен или PCR-тест с отрицателен резултат, направен не повече от 48 часа преди това. Ако не разполагат с подобни документи, ще бъдат подложени на 10-дневна карантина.

ДОКУМЕНТИ

Свидетелството за ваксинация е валидно, ако притежателят има бустерна доза (поставена преди минимум 14 дни) или втората му имунизация е направена преди не повече от 6 месеца. Свидетелството за преболедувалите може да е положителен резултат от PCR-тест отпреди най-малко 28 дни, но не повече от 6 месеца преди датата на пристигането.

ЗА ДЕЦАТА

Изискванията са в сила за всички, с изключение на децата под 6-годишна възраст, независимо от вида на транспортното средство, с което се осъществява пътуването. Те подлежат на задължителна 5-дневна домашна карантина, която изтича автоматично на 5-ия ден след влизане в страната.

КАРАНТИНА

Карантината на останалите може да бъде прекратена след предоставяне на отрицателен PCR-тест, направен най-рано 5 дни след влизането в Германия (качва се на посочения линк в генерирания пдф-файл при дигиталната регистрация на сайта Einreiseanmeldung.de).

 

Берлин отново затяга мерките срещу КОВИД-19, но облекчава правилата за карантиниране

Подобни статии

Back to top button