БългарияПоследни новини

Инж. Мая Радева е новият директор на РИОСВ-Велико Търново

Смяната стана само ден след като експертният съвет към екоинспекцията подкрепи изграждането на завод, срещу който хората от Павликенско протестират

На 1 февруари т. г. вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и областният управител на Велико Търново Людмила Илиева представиха новият директор на РИОСВ-Велико Търново – инж. Мая Радева (56 г.). В Габровска област тя е позната като един от създателите и дългогодишен директор на Природен Парк „Българка“. Ръководеше го от 2003 г. до февруари 2015 г.

Смяната стана точно ден след като Експертният екологичен съвет към РИОСВ-Велико Търново подкрепи проекта за изграждане на завод за каменна вата в павликенското село Върбовка, чийто енергоизточник ще гори модифицирано гориво от битови отпадъци. Еколози са категорични, че това ще бъде екологична бомба за цяла Северна България и че за да се захранва този завод, отпадъци ще трябва да се внасят и от чужбина. Местните хора не го искат и започнаха серия от протести пред Община Павликени и пред сградата на РИОСВ-Велико Търново. Инвестиционното предложение за завода е на фирма „Петрургия“ на Румен Гайтански, известен с прякора Вълка и е за 420 млн. евро.

Досегашната директорка на РИОСВ – Велико Търново Цонка Христова, която беше назначена на поста през август м. г., е подала молба за освобождаване.

Целият трудов път на инж. Мая Радева е свързан с екологията. След завършване на Лесотехническия университет през 1991 г. , със специалности „инженер лесовъд“ и „екология и опазване на околната среда“,  е работила като еколог и озеленител в Община Трявна. До назначаването си за директор на РИОСВ-Велико Търново  е еколог в частна фирма в Трявна. При представянето на инж. Радева министър Борислав Сандов заяви: „Днес проведох среща с областния управител на Велико Търново Людмила Илиева, на която обсъдихме въпроси касаещи околната среда и водите за област Велико Търново и теми, предизвикали обществено вълнение. На тази среща представих новия директор на РИОСВ и споделих, че относно проведения експертен-екологичен съвет трябва да успокоим гражданите на Павликени и околността, защото процедурата по казуса Върбовка е още на предварителен етап, няма нищо одобрено и тепърва предстои да се види дали ще има мотивирани становища и какво ще бъде решението на новия директор на РИОСВ – Велико Търново.

Ако преписката стигне до моя кабинет и моето бюро, ако има такова развитие на ситуацията, аз ще го върна за преразглеждане поради факта, че запознавайки се с казуса виждам множество процедурни  нарушения в целия този период от време, което налага ново  разглеждане и връщане в начален етап на тази процедура… По казуса с Върбовка ще бъде направено по-дълбоко проучване, защото е възможно да има и други нарушения, освен процедурни.

Искам да успокоя хората, че ние имаме задача да следваме обществения интерес и да го защитаваме.“

Подобни статии

Back to top button