Последни новиниСвят

В Германия препоръчват и четвърта доза от ваксината заради Омикрон

Тя трябва да се прилага между 3 и 6 месеца след предходната

Четвърта доза от ваксината срещу корона вирус за уязвимите групи от населението в Германия – тази препоръка отправи Постоянната ваксинационна комисия (Stiko). В интервю за WELT ръководителят й Томас Мертенс обясни: „Никой не възнамерява непрекъснато да прилага бустерни ваксинации. Целта е само да се преодолее настоящата вълна и да се гарантира по-добра защита за тези, които са особено уязвими“. Комисията се позовава на опита в Израел, който вече прилага четвърта доза и резултатите от проучванията са обнадеждаващи в борбата с пандемията.

Допълнителната бустерна доза се препоръчва за хората на 70 години, тези със слаб имунитет и работещите в здравния сектор. Тази вече четвърта ваксина трябва да се прилага най-рано три месеца след предходната и не по-късно от 6 месеца след нея. Причина за това са данните от изследвания, според които имунната защита намалява след третата доза в рамките на няколко месеца заради щама Омикрон.

Препоръката на комисията вече е изпратена на федералните власти и предстои обсъждане на предложението, като са възможни промени.

 

Берлин отново затяга мерките срещу КОВИД-19, но облекчава правилата за карантиниране

Подобни статии

Back to top button