ЛюбопитноПоследни новини

Актьорите с най-добра и най-лоша роля в една и съща година

Сандра Бълок например спечели и „Оскар”, и „Златна малинка”

„Оскар” и „Златна малинка” – най-желаната и най-нежеланата кино награда в света. Докато първата е признание за изключителни достижения, втората е точно противоположното: съвременната „алена буква” за позорно представяне. Е, през последните години границите се поразмиха, но все пак… „Оскар”-ът си остава мечта, а „Златната малинка” – подигравка. И тъй като животът обича иронията, не липсват примери, в които някой е „отличен” и за двете – по едно и също време!

Сандра Бълок

Тя има редкия шанс да бъде провъзгласена за най-добра и за най-лоша актриса в една и съща година. През 2010 г. спечели „Оскар” за превъплъщението си в „The Blind Side”, а ден по-рано – „Златна малинка” за ролята си в „All About Steve”. И за разлика от повечето си колеги, Сандра се яви на церемонията по раздаването на антинаградите и си взе лично „малинката”.

 

Глен Клоуз

Примата на Холивуд, вечно пренебрегната от Академията. „Често ме бъркат с Мерил Стрийп. Освен в нощта на „Оскар”-ите”, шегува се иронично Клоуз, номинирана за приза осем (!!!) пъти и получила нула статуетки. 2020 е наистина особена година – тя е номинирана за пореден път за „Оскар” за изпълнението си в „Hillbilly Elegy”, но също така и за „Златна малинка”… за същата роля! Е, в крайна сметка отново е пренебрегната – и за двете статуетки.

 

Джеймс Коко

Подобно на Глен Клоуз, получава признание за актьорско достижение и за актьорски провал за една и съща роля. През 1982 г комедиантът влиза в надпреварата за „Оскар” в категорията поддържаща роля за изпълнението си в „Only When I Laugh”. Същото изпълнение, което му „осигурява” номинация и за антинаградите „Златна малинка”. Тръгва си с празни ръце и от двете церемонии – за добро или лошо.

 

Ейми Ървинг

Бившата съпруга на Стивън Спилбърг е третият прецедент, при който една и съща роля е определяна едновременно като най-силна и най-слаба. През 1984 г тя е номинирана и за двете за участието си във филма на Барбара Стрейзанд „Yentl”. „Разминава” се и с двете, но пък три години по-рано все пак става носител на едната – уви, на антинаградата за ролята си в „Honeysuckle Rose”.

 

Мелиса Маккарти

През 2019 комедийната актриса е в интересна ситуация. Получава втората си номинация за „Оскар” – този път за драматична роля в лентата „Can You Ever Forgive Me?”. Едновременно с това е в „късия списък” за най-лоша актриса, при това не за една, а за две роли – във филмите „Happytime Murders” и  „Life of the Party”. Е, с наградата на Академията се размина – но пък получи двойната „малинка”.

 

Еди Редмейн

Хилавият актьор се превърна в едно от големите имена на Холивуд, след като изпълни ролята на забележителния Стивън Хокинг в биографичния „The Theory of Everything” и обра най-престижните кино награди, сред които и „Оскар”. Година по-късно Редмейн отново получи номинация от Академията – този път за провокативното си изпълнение на транссексуален художник в друг биографичен филм („The Danish Girl”). Работата му през 2015 г обаче не остана пренебрегната и от „малинките” – а именно, изпълнението му в провала „Jupiter Ascending”, охулен и от критиката, и от публиката. И докато се размина с втори „Оскар”, актьорът все пак получи „малинката”.

Какви рекорди поставиха номинациите за Оскар 2023?

Подобни статии

Back to top button