ЛюбопитноПоследни новини

Какви рекорди поставиха номинациите за Оскар 2023?

Ирландия празнува с 14 номинации в различни категории

През последните години интересът към най-престижните награди за кино бележи сериозен спад. Рейтингът на церемониите по раздаването на „Оскар”-ите непрекъснато се срива, а самите те са изпъстрени със скандали (като обвинения в расизъм или буквално раздаване на шамари!) – а не с истински достижения на Седмото изкуство. Последните номинации не са изненада и не се очертават истински интриги и съревнование, каквото сме виждали по-рано. Все пак поставиха няколко рекорда – повече или по-малко интересни.

Джон Уилямс вече е официално най-възрастният човек, номиниран за „Оскар”. 90-годишният композитор получи поредната си (53-та!) номинация за работата му по филма на Спилбърг „The Fabelmans“.

Актьорът Джъд Хърш, който участва в същия филм, счупи рекорда за най-дълга „пауза” между две номинации: 42 години! Тази година той е сред петимата конкуренти в категорията „Най-добър поддържащ актьор”, след като предишната му номинация беше в „Обикновени хора” през 1981 г.

Режисьорът на „The Fabelmans“ пък затвърждава рекорда си – Стивън Спилбърг е единственият, номиниран в шест различни десетилетия. Първата му номинация е за „Близки срещи от третия вид” (1978), през `80-те е в шортлистата за работата си по „Похитителите на изчезналия кивот” и „Извънземното”, а `90-те са особено благодатни, тъй като печели два пъти наградата – за „Списъкът на Шиндлер” и „Спасяването на редник Райън”. През 2005 е номиниран за „Мюнхен”, следващото десетилетие е белязано от филма му „Линкълн”, а миналата година – римейкът на „West Side Story”.

Ирландия получи рекордни 14 номинации в различни категории – прецедент в историята на страната. „The Quiet Girl“ се включи в надпреварата за най-добър чуждестранен филм, а „The Banshees of Inisherin“ получи цели 9 номинации (наравно с немския „На Западния фронт нищо ново” и изпреварен единствено от „Everything Everywhere All At Once” с 11 номинации). Филмът на Мартин Макдона счупи досегашния ирландски рекорд за най-много номинации на „Белфаст“ и „В името на отца“, които имаха по седем. Страната получи и още една номинация в лицето на младия ирландец Пол Мескал, номиниран за главна роля заради работата си в „Aftersun”.

Анджела Басет стана първата актриса от Вселената на Марвел, номинирана за „Оскар” – за ролята й на кралица Рамонда в „Черната пантера: Уаканда завинаги“. Това е втората номинация на Басет, след като изпълни ролята на Тина Търнър в биографичния филм „What’s Love Got To Do With It“ в началото на `90-те. Сега тя е сред фаворитите за наградата, като вече получи Златен глобус и призът Изборът на критиците за ролята си в комиксовата лента.

„Всичко е суета” – Оскарите в цифри

Подобни статии

Back to top button