БългарияПоследни новини

Големият музикален шлем на Преслав – шест първи места за едно лято!

Той е само на 11 години. И само за една спечели първите места в шест от най-престижните национални конкурса в България!

Той е само на 11 години. И само за една спечели първите места в шест от най-престижните национални конкурса в България! С музикален инструмент, на който свири само от година и половина. Неговото име е Преслав и тепърва ще става все по-известно. При това – заслужено.

 

Юлиана Близнакова

Трябва да знаете за това момче!

Защото е талантливо, добро, устремено, дисциплинирано. Защото е отдадено на българския музикален фолклор, играе пъргаво, удря здраво тъпана, но е влюбено в кавала. И защото е от Ловеч.

Снимка: Личен архив

Едва ли някой би се изненадал от любовта на Преслав към народната музика и народните танци. В семейството му това е начин на живот, начин на мислене. Майката – Маргарита Атанасова е професионален хореограф и ръководител на фолклорен танцов ансамбъл „Магия“. Таткото – Илия Стефанов е танцьор по призвание и душа (когато го наблюдавам да танцува, все си мисля, че успешно конкурира танцьорa с най-бързите крака Майкъл Флетли).

Иска ми се повече хора да научат за Преслав Илиев. Той е само на 11 години. Виждаме момчетата на  неговата възраст на улицата с колелета, тротинетки, топки, ролери и щури игри – това е толкова естествено за малчуганите. Ежедневието на Преслав обаче е различно и категорично е негов личен избор. Никой не му е размахвал над главата указания кога, колко и как да се упражнява, за да стане добър изпълнител на кавал. Той просто иска това и с цялото си същество е устремен към най-голямата си мечта – да стане толкова добър изпълнител, че да го слуша публика на световна сцена. И както е тръгнало – съвсем възможно и логично е това да стане.

От година и половина Преслав свири на един от най-трудните български народни инструменти – кавал. Не се отделя от него. В началото първи насоки му дава Илиян Димитров – добре известен музикант в гр. Ловеч.

През лятото на 2019 г. за Преслав решаваща се оказва срещата с не кой да е, а с кавалджията д-р Владимир Величков – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, от скоро преподавател и в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, създател и ръководител на успешната студентска формация „Жарава“. Срещат се случайно на фолклорния фестивал в Жеравна, където д-р Владимир Величков има концерт с добре известния български оркестър „КАНАРИТЕ“. „Там го насочих към моя учител Валентин Недялков – преподавател  в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен“, споделя Величков.

Снимка: Личен архив

Случайно или не, късметът ги среща – преподавателят Владимир Величков – изключително прецизен, отличен музикант, педагог и творец – и Преслав Илиев – ученик, прохождащ в овладяването на музикалния инструмент кавал.

За своя ученик, д-р Владимир Величков казва: „Очарован съм от невероятния талант, дисциплината, отговорността и трудолюбието на Преслав.  Рядко се срещат такива нешлифовани диаманти – упорити, устремени да бъдат най-успешни. Когато започнахме да работим, моето желание бе да го подготвя така, че щом се появи на сцената – да омагьоса, да изненада журито и да вземе първа награда. С трудолюбието и таланта на Преслав, това бе съвсем реално и е истинско удовлетворение.“

Снимка: Личен архив

А наградите от горещото лято на 2021 г. са безспорно доказателство. Както споделя още д-р Владимир Величков – през това лято Преслав направи „Големия шлем“ – шест първи места от шестте най-престижни национални конкурса в България. Ето фактите:

  1. Първо място от Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ – Лясковец – 2021. Тук Преслав получава и Специалната награда – кавал, изработен от най-добрия майстор на кавали в България – Стоян Иванов.
  2. Първо място от Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ – Монтана – 2021
  3. Първо място и стипендия от Национален фолклорен конкурс „Песенна дъга над Кутев“ – 2021 – гр. Котел. Тук му се случва и нещо много вълнуващо. На конкурса присъства съпругата на един от най-добрите български кавалджии Стоян Станков от Търговище. В памет на своя съпруг г-жа Станкова е решила да подари кавала му на някое талантливо дете. Когато чула изпълнението на Преслав Илиев, развълнувана, но без всякакво колебание тя дарява този инструмент на нашето ловешко момче.
  4. Първо място от Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ – 2021 – гр. Русе
  5. Първо място и „Златна лира на Орфей“ от Национален фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ – 2021 – гр. Пловдив
  6. Първо място от Национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ – 2021 г. – гр. Ст. Загора
Снимка: Личен архив

Участието в конкурсите го среща и с една интересна личност – японец, влюбен в българския музикален фолклор. Мистър Танака от Токио. От него Преслав запомня нещо много важно – не трябва да се главозамайва, музикантите трябва да са приятели помежду си. Още много работа очаква младото ловешко дарование. Изграждането на един музикант е сложен, дълъг, изпълнен с много труд процес. Но Преслав е уверен и отдаден на своя избор – макар и само в 6 клас от септември т.г. той вече ще се обучава в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен.

За работата си с Преслав Илиев, неговият преподавател д-р Владимир Величков е категоричен: „Работя с него така, че той да бъде моето лице. Както аз представям него, така и той представя мен, да е на ниво и… ако не е подготвен – няма да го пусна на сцената! Предстои много работа по усвояването на традиционните характерни, автентични образи на старите майстори на кавалджийското изкуство.  Същевременно и усвояване на най-съвременните технически прийоми при свиренето на кавал. Това е дълъг и труден път, който разкрива необятните тайни на музицирането на кавала. Преслав има качества, въпросът е да следва пътя. Много ми харесва това хлапе…, допада ми!“

Да, така е. Талантът е дар свише – или го имаш или не. Но трудът, който полагаш, за да го развиеш, си е твоя работа. Преслав е избрал да положи огромен труд, да става все по-добър в майсторлъка да свири на кавал. И го прави ежедневно, ежечасно.

Поредно признание за габровската поетеса Петя Цонева

Подобни статии

Back to top button