ЛюбопитноПоследни новини

От Ледена принцеса до Мърфи Браун

Кандис Бъргън на 75

Истинска дама с остър език – това е Кандис Бъргън, която при появата си на екран през 60-те години на миналия век първо е определена като „ледена принцеса“, а по-късно се превръща в емблема на феминизма. И въпреки половинвековното й присъствие в киното с различни роли и образи, за нас тя ще си остане завинаги неповторимата Мърфи Браун – която промени историята на телевизията… и дори политиката.

Родена в Меката на киното – Бевърли Хилс, Калифорния – Кандис Бъргън прави дебюта си още на 6 години в радиото. Отдава се обаче на ученето, като заминава за Швейцария, а при завръщането си в САЩ се записва в Университета в Пенсилвания. Заради два невзети изпита се налага да прекъсне следването си и открива нова страст – фотографията. За да си купи фотоапарат, започва работа пред обектива му – като модел, при това особено успешен: непрекъснато е сравнявана по външен вид с Грейс Кели, ледената принцеса от филмите на Хичкок, която става принцеса на Монако в истинския живот. Това някак логично води до първото й участие във филм, дело на самия Сидни Лъмет – и вратите на Холивуд се отварят широко за новата ледена принцеса на киното. Въпреки че външният й вид проправя пътя й към славата, Кандис никога не се главозамайва и подвежда. „Ако си красив, трябва да работиш още по-усилено, за да видят другите, че има още нещо под опаковката. Трябва да ги предразполагаш допълнително, за да не се чувстват неудобно в присъствието ти. Разбира се, благодарна съм за външния си вид, но това е и слонът в стаята, за който никой не говори – а именно ти си водачът на този слон!“.

70-те години не са особено успешни във филмовата й кариера след поредица от слаби роли и филми. Бъргън се самоиронизира: „Аз може и да не съм най-добрата актриса, но съм най-добрата в симулирането на оргазъм във филмите: 10 секунди тежко дишане, въртене на главата наляво-надясно, симулираш астматичен пристъп и накрая примираш“. Междувременно се отдава на други занимания. Работи като фотограф и фотожурналист – снимките й са публикувани в списания като Life, Playboy и Esquire. Става първата жена-водещ на популярното комедийно шоу Saturday Night Live (1975) и се насочва към Бродуей, където заменя Сигърни Уивър в черната комедия „Хърлибърли“. 80-те са върхът в кариерата й, след като приема ролята на устата и непримирима журналистка Мърфи Браун. Първоначално не проявява интерес към ролята и прочита сценария едва, когато по време на дълъг самолетен полет няма никакви други занимания. Първата й работа след слизането от борда му е да се обади на агента си за кастинга. От студиото обаче предпочитат „някоя по-млада, като Хедър Локлиър“, а журналистката „да се връща от СПА център, вместо от клиника за алкохолици“. Създателката на шоуто Даян Инглиш застава твърдо зад Бъргън и против промените в образа на Браун. Успехът е главоломен – Кандис печели два пъти „Златен глобус“ и рекордните пет награди „Еми“ за образа, който й става любим и чувства близък до своя собствен, а сериалът променя телевизионната история.

Мърфи БраунОбразът на Мърфи Браун не остава само на екрана, а навлиза и в обществено-политическия живот на Америка – вицепрезидентът Дан Куейл публично критикува решението й да има извънбрачно дете, с което по думите му се неглижира ролята на бащата и на традиционното семейство. Отзвукът е огромен, критиките към Белия дом валят от всички страни, а президентът Буш-старши е принуден от журналистите да дава обяснения за коментара на заместника си. Републиканците, които държат Белия дом още от времето на Рейгън, губят следващите избори и начело застават демократите. Шоуто има и друг ефект върху обществото – в сериала журналистката е диагностицирана с рак на гърдата и е показана борбата й с болестта. В следствие на това броят на жените в САЩ, които се изследват за рак, се увеличава с 30%.

Самата Кандис точно като Мърфи Браун има хаплив език и категорични позиции, които отстоява, без да се съобразява с общественото мнение. Не храни илюзии за професията – „Актьорството не направи нищо друго за мен, освен че увеличи суетата и арогантността ми“. Става световно известна благодарение на Холивуд, но за него казва „Той е вулгарен и вулгаризира всичко!“.

Звездата, която напусна Холивуд, за да се спаси

Подобни статии

Back to top button