Последни новиниСвят

Германия блокира „Северен поток 2” заради руската агресия

Така Берлин отговори на Москва относно признаването на Донецк и Логанск за независими

На фона на ескалиращия конфликт между Русия и Украйна германското правителство блокира „Северен поток 2”, който е един от стратегическите проекти на Москва. Газопроводът на стойност 10 млрд. долара трябваше да доставя синьо гориво от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, като заобикаля Украйна. Проектът обаче търпи критики от самото начало, както във федералната република, така и от страна на партньорите й в ЕС и НАТО, защото би увеличил зависимостта от руските доставки.

Със смяната на правителството в Германия през есента стана ясно, че макар и технически завършен, газопроводът може да бъде блокиран – ако Русия продължи агресивната си политика спрямо Украйна. „От геополитическа гледна точка газопроводът е грешка”, коментира тогава министърът на икономиката Роберт Хабек, а външният министър Аналена Бербок предупреди, че „в случай на по-нататъшна ескалация този газопровод не би могъл да влезе в експлоатация”.

Днешното решение на Берлин прави именно това, като спира  сертифицирането на „Северен поток”. Канцлерът Шолц е наредил да бъде оттеглен докладът за сигурността на доставките – а без този документ процесът спира. „Звучи технически сложно, но е необходимата административна стъпка, за да не се стигне до сертифициране на газопровода в момента“, обясни Олаф Шолц.

Решението на немското правителство идва, след като Владимир Путин призна самообявилите се за републики украински територии Донецк и Логанск. Това е повратен момент от конфликта с Киев, тъй като независимостта им не се признава от нито една друга държава, а контролът в тях се налага от руски сепаратисти. Освен това Путин издаде указ, с който се нарежда навлизането на руски войски в териториите им.

ЕС е готов с редица икономически санкции спрямо Москва, ако нахлуе в Украйна. Решението на Берлин да блокира „Северен поток” е само началото, коментират анализатори и посочват, че Путин е нарушил не само споразумението от Минск, но и Устава на ООН, който предвижда запазване на териториалната цялост и суверенитета на държавите.

ЕС налага санкции на Русия заради Навални

Подобни статии

Back to top button