Последни новиниСвят

Повече жертви по време на втория ураган в Германия

Стихията преобърна камиони, блокира ЖП-превоз и остави без ток хиляди домакинства

Няколко човешки жертви взе вторият ураган, който удари Германия в рамките на седмица. За съжаление, загиналите са повече, отколкото по време на стихията Иленя, която вилня с ветрове от 150 км/ч в сряда и четвъртък. Още в петък вечерта федералната република беше пометена и от урагана Цайнеп (наричан в другите части на Западна Европа „Юнис”), чиято сила на ветровете е подобна. Призивът към всички е да останат по домовете си и да не излизат навън.

56-годишен мъж загина в близост до Алтенберге, Северен Рейн-Вестфалия. В петък вечерта той шофира личния си автомобил, когато се удря в изкоренено от бурята дърво, лежащо на пътя. На магистралата загива и двойка, чиято кола е преобърната от поривите на вятъра. Стихията отнема живота и на мъж от Долна Саксония, който се опитал да поправи пострадалия от урагана покрив, но е пометен и пада от височина над 10 метра.

Изкоренени дървета блокираха движението на влаковете и скъсаха далекопроводи, оставяйки без ток хиляди домакинства в цяла Германия. Само в Хамбург пожарната се е отзовала на над 650 сигнала през нощта на петък срещу събота – сред тях са и хора в надуваеми лодки, потърсили спасение от придошлите води на река Елба. За пръв път от години в Бремен пък се наложи евакуация на хора заради опасенията от наводнения. Градът беше буквално разтърсен и от срутването на 55-метров кран, който падна върху новостроящата се офис сграда. Отломките блокираха целия район, като паднаха и върху камион, но за щастие шофьорът е невредим. Според пожарникарите разчистването им ще отнеме поне седмица. Паднало скеле блокира движението по мост в Северен Рейн-Вестфалия, който ще остане затворен вероятно до понеделник. Мост е затворен и в Шлезвиг-Холщайн, след като ураганният вятър преобърна на него два камиона.

В Берлин почти всички влакове на С-бана спряха, регионалният ЖП-превоз също беше блокиран – не се движат влаковете на дълги разстояния в десетки райони на цялата страна. От „Дойче Бан” уверяват, че се работи непрестанно по отстраняване на пораженията, като за целта се използват и хеликоптери за оглед на местностите. На летището в немската столица всички полети са извършени нормално въпреки стихията, проблем се оказва обаче доставката на багажа на пасажерите – заради бурята в петък следобед беше спряно товаренето му и се наложи пътниците да го вземат едва в събота, което предизвика допълнително струпване на хора и опашки.  Силата на вятъра вече намалява, но на телефоните за спешна помощ продължават да постъпват стотици сигнали. Особено претоварени са линиите в Бранденбург и там властите призоваха за обаждания само в случай на животозастрашаващ риск.

Ураганът отнесе и 90% от плажа на остров Вангероге в Северно море. „На разстояние от един километър почти няма пясък“, съобщи кметът Марсел Фангор в събота сутринта. Нивото на водата е около два метра над нормалното, което обаче е далеч от най-високите нива – през 2013 г. то надвишава 9 метра.

 

Ураган помете Германия, има загинали хора

Подобни статии

Back to top button