Последни новиниСвят

Ураган помете Германия, има загинали хора

Ветровете достигнаха 150 км/ч, а през уикенда страната ще бъде пометена от още един ураган

Изкоренени дървета, прекъснато електричество, наводнения и най-малко две човешки жертви – така изглежда Северна Германия, пометена от урагана Иленя. През последното денонощие поривите на вятъра достигнаха 150 км/ч, а пожарната и полицията непрекъснато са заливани от сигнали за причинени щети. Първата жертва на стихията е 55-годишен шофьор в провинция Саксония-Анхалт – върху лекия му автомобил пада дърво, изтръгнато от вятъра, докато той кара по магистралата. По същия начин загива и 37-годишен мъж в провинция Долна Саксония.

Спрян беше трафикът на големи плавателни съдове, а в Хамбург пътник засне как приливна вълна, предизвикана от поривите на вятъра, разби прозорците на ферибот и водата помете пътниците. В Берлин беше обявено извънредно положение, а през нощта беше блокиран трафикът на междуградските влакове. Градският транспорт в немската столица също беше засегнат, което причини допълнителни проблеми в трафика. Освен морският и сухопътният транспорт блокиран беше и въздушният, след като полетите бяха отменени.

Лошата новина е, че след първия ураган Германия ще бъде пометена от още един – синоптиците предупреждават, че през уикенда бурни ветрове с дори по-голяма сила ще донесе Цайнеп. Призивът към гражданите е да останат по възможност в домовете си и да ги напускат само в краен случай.

Подобни статии

Back to top button