ГабровоПоследни новини

На 19-ти откриват паметна плоча на Васил Левски в с. Керека, Дряновско

През пролетта на 1871 г. Васил Левски и отец Матей Преображенски-Миткалото посещават селото и създават революционен комитет

На 19 февруари 2022 г., когато отбелязваме 149-тата годишнина от гибелта на Васил Левски, в дряновското село Керека ще го почетат по специален начин. В символ на признание и почит край старата каменна чешма ще бъде открита паметна плоча на името на Апостола и неговият сподвижник отец Матей Преображенски. И това не е случайно – през пролетта на 1871 година двамата идват в Керека и основават местен революционен комитет. За председател е избран Миню Карабялов.

Повече за историческото  събитие черпим от историческа справка, предоставена ни от Невена Николова, секретар на Народно читалище „Напредък  1884“- с. Керека. „Създаването на революционния комитет е описано от Петър Ганчев (написал първия исторически очерк-летопис за село Керека през 1977 г. Намира се в Габровския архив) по спомени на внука на Пеню Фъндев, Пеню Минев Фъндев. „Когато пристигна Левски с Миткалото в Керека, спира при нашата стара къща до чешмата и го посреща моят дядо и други съседи. Конете връзват в обора на съседа ни Трифон Рачев, а дядо Пеню завежда гостите в старата ни къща. Нахранва ги и да починат, докато се съберат за събранието…“ Случката по-късно е потвърдена и в книгата на Стефан Цонев (тогава заместник-кмет на Търново) през 1982 година и в доклада на Марко Ганчев на Земляческата среща на селото през 1971 г. …“ Описаното при всички случаи е вярно, тъй като споменатите личности са исторически и са от Керека“.

За повече информация около откриването на паметната плоча потърсихме и кметския наместник на село Керека Йордан Дойнов. „На това място през пролетта на 1971 г. Васил Левски и отец Матей Преображенски създават революционен комитет с председател Миню Карабялов“, е надписът, който ще има на нея. Мястото за поставянето й – край старата каменна чешма близо до центъра на селото (на разклона за селата Шемшево и Пушево) не е избрано случайно, разказа кметският наместник. Точно там е създаден революционният комитет, а близките къщи, където са отседнали Васил Левски и отец Матей Преображенски и където са били вързани конете им, съществуват и до днес.

За откриването на паметната плоча са поканени гости и жители на селото, кметът на Дряново Трифон Панчев и др. Идеята за поставянето й е осъществена благодарение на Народно читалище „Напредък  1884“- с. Керека, допълни Йордан Дойнов, който бе така любезен да ни предостави и снимка на самата плоча.

А ние само ще допълним още един щрих към родолюбивата инициатива – ще напомним, че в село Керека се намира първият в България паметник на Светите братя Кирил и Методий. Той е поставен на 6 април 1885 г., когато България отбелязва 1000-годишнината от смъртта на Методий. И е направен не по държавна поръчка, а по идея на свещеници и читалищни дейци в село Керека.

На 11 май 2019 година потомците на тези „будни, ученолюбиви и амбициозни, с  изявени обществени, прогресивни и революционни  наклонности“ хора от миналото честваха 400 години от създаването на село Керека.

Подобни статии

Back to top button