ГабровоГорещи новини

Хванаха габровец, отгледал марихуана за 192 хиляди лева

„Наркотичната” нива била засята в обезлюдена махала в кметство Гръблевци, полицията работи и по версията за поръчково производство

Рекордното количество от 49 килограма суха растителна маса марихуана е открито в имот в обезлюдена махала в кметство Гръблевци, на 15 км от Габрово. Стойността й е около 192 000 лева. Задържан е 45-годишен мъж от Габрово, срещу когото има повдигнати две обвинения – за отглеждане и за разпространение на наркотично вещество.

брифинг Окръжна прокуратура Габрово
от дясно на ляво: Прокурор Жени Шикова, ст. комисар Цветомир Цонков, директор на Областната дирекция на МВР-Габрово, и Тодор Тодоров, главен разследващ полицай

Новината беше съобщена на 7 ноември т. г. на пресконференция в Окръжна прокуратура-Габрово. Повече подробности дадоха Жени Шикова, и. ф. окръжен прокурор, ст.  комисар Цветомир Цонков, директор на Областната дирекция на МВР-Габрово, и Тодор Тодоров, главен разследващ полицай.

За нивата с наркотичното растение, намираща се в труднодостъпна и изолирана местност, полицаите научили по оперативен път, обясни ст. комисар Цветомир Цонков. Населеното място било обезлюдено, а имотът бил на приятелката на 45-годишният мъж, който се грижел за наркостопанството. Полицаите наблюдавали известно време нивата, но заради края на сезона се наложило и да действат.  На 4 ноември в късния следобед те се появили и задържали обгрижващия наркорастенията мъж, а в къщата в същия имот открили огромно количество изсушена и полусуха марихуана. В двора отделно преброили 59 зелени растения. От тях взели представителна проба, а останалото – унищожили. В къщата, освен сухата дрога, оценена на 192 хиляди лева, имало машини за мелене на сухата маса, везни и др. Голямото количество подсказва и версията за евентуално поръчка и за канал за дрога, организиран на по-високо ниво.

сушени наркорастения в къщата

Иначе задържаният на мястото 45-годишен мъж е самоосигуряващ се, без данни за полагане на трудова дейност. Преди около 10 години е бил съден за хулиганство, но в момента се води неосъждан (реабилитиран). Няма данни той самият да употребява наркотици.

Засега мъжът е в ареста  – първо с полицейско задържане на 24 часа, после – с прокурорско за 72 часа, а престои съдът да разгледа каква мярка да му бъде наложена след изтичането им. Прокурор Шикова обясни, че Окръжна прокуратура-Габрово е внесла искане за постоянна мярка „задържане под стража”.

Обвинението е по чл. 354а ал. 2 от Наказателния кодекс, според който „когато наркотичните вещества… са в големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.”

Разследването продължава.

Подобни статии

Back to top button