ГабровоГорещи новини

Отстраниха от длъжност шефа на габровския ТЕЛК, обвинен е в приемането на подкуп

Хирургът д-р Ц. Д. е прекарал 24 часа в ареста, предстои още много работа по неговия случай, казаха от Окръжна прокуратура-Габрово

Д-р Ц. Д., председател на ТЕЛК към Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова”-Габрово е отстранен от длъжност на 22 ноември т. г. Отстраняването му е във връзка с водено срещу него наказателно производство за извършено умишлено престъпление – приет подкуп, допълниха от Окръжен съд-Габрово.

Докторът е обвинен, че на 16 ноември 2022 г. е „приел сумата от 400 лева, която не му се следва, загдето извършил действие по служба – издаване на експертно решение на ТЕЛК…”. След ареста е бил в полицейския изолатор за 24 часа. Престъплението, в което е обвинен, е по чл. 301, ал. 1  от Наказателния кодекс, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

„След като се запозна със събраните до момента материали по досъдебното производство и взе под внимание становищата на страните, съдът намери, че са налице изискуемите от закона предпоставки за отстраняването на Ц. Д. от заеманата от него длъжност. Съдебният състав прие, че има обективни данни, даващи достатъчно основание да се счита, че служебното положение на обвиняемия ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. Предвид изложеното искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на привлеченото към наказателна отговорност лице бе уважено.”

Сега д-р Ц. Д. има право да обжалва определението на габровския Окръжен съд пред Апелативния във Велико Търново, което вероятно ще направи.

От прокуратурата съобщиха, че разследването е още в начален етап и че обвинението засега е работно. Тепърва предстоят разпити на още свидетели и събиране на други доказателства. Към момента се работи по конкретен сигнал за даден подкуп.

Подобни статии

Back to top button