Последни новиниСвят

Германия ще съди ФИФА заради Катар и OneLove

Скандалите около липсата на толерантност в Катар изместват вниманието от футбола

Германският футболен съюз обяви, че подготвя съдебни действия срещу ФИФА заради скандалите на първенството в Катар. Всичко започна от нещо тривиално – желанието на спортистите да подкрепят човешките права, като по време на мачовете носят на ръката си лентата OneLove. Страната-домакин на световното първенство обаче е известна с нетолерантното си отношение към малцинствата, особено спрямо ЛГБТИ+ общността. А след като се огъна относно забраната за консумация на бира на стадионите, сега ФИФА отново подкрепи желанието на Катар, като забрани категорично носенето на лентата с цветовете на дъгата от участниците. Последваха заплахи с жълти и червени картони, символични жестове, оттегляне на спонсори, призиви за напускане на световното първенство и накрая – съдебни дела.

 

ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ

Капитанът на немския национален отбор Мануел Нойер е известен с това, че по време на футболни срещи носи на ръката си въпросния знак в подкрепа на ЛГБТИ+ общността. Това стана проблем и по време на мача Германия-Унгария, когато УЕФА се намеси със забрана – тълкувайки го като провокация към премиера Виктор Орбан и дискриминационния му закон спрямо хората с нетрадиционна сексуалност в Унгария.

ЗАПЛАХАТА НА ФИФА

Сега на първенството в Катар капитаните на седем страни – Англия, Уелс, Белгия, Дания, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Нидерландия – заявиха намерението си да носят въпросния знак. Футболната федерация обаче отново реагира остро и категорично, заплашвайки ги с жълти картони. В крайна сметка футболистите спазиха нареждането, но отборът на Германия протестира символично чрез снимката си преди срещата с Япония – спортистите закриха устите си, демонстрирайки как са принудени да мълчат.

БЕЗ СПОНСОР

В същото време основен спонсор на Германския футболен съюз обяви, че прекратява договора си именно заради случващото се в Катар. Кьолнският гигант в търговията на дребно Rewe разкритикува остро решението на ФИФА относно лентата OneLove и в този контекст потъпкването на човешките права. „Ние подкрепяме разнообразието – а футболът също е разнообразие… Скандалното отношение на ФИФА е абсолютно неприемливо”, коментираха от фирмата.

„СРАМУВАМЕ СЕ ОТ ВАС!”

Още преди първия мач на Германия в Катар немският „Билд” излезе с призив отборът на страната да напусне световното първенство. „Това поведение на ФИФА е скандално, но трябва да им се каже: Е, какво? Покажете на Нойер жълт картон и червен, ако искате, отстранете го, вземете ни точките, пратете ни у дома… Единствената правилна реакция към ФИФА е да им покажем характер – да напуснем Световното първенство”, призова изданието. Критиката му беше насочена и към Германския футболен съюз, който допуска това. “Срамуваме се от вас! 21 ноември 2022 г. ще бъде запомнен като ден на срам. Денят, в който Германският футболен съюз и националният отбор загубиха доверие”, написа „Билд”.

ДЕЛО СЛЕД ФИНАЛА

В крайна сметка Германският футболен съюз също се противопостави на ФИФА. „Никога не е ставало въпрос за политическо послание – човешките права не подлежат на обсъждане… Това, че ни лишавате от лентата е същото, като да ни лишавате от гласа ни. Стоим зад позицията си“, написаха от съюза в Туитър, публикувайки снимката на отбора си, закрил символично уста. Следващата му стъпка е завеждането на дело в Спортния арбитражен съд. То обаче може да бъде разгледано едва след световното първенство.

Напук на УЕФА: Олимпийският стадион в Берлин ще свети в цветовете на дъгата

 

Подобни статии

Back to top button