Последни новиниСвят

Напук на УЕФА: Олимпийският стадион в Берлин ще свети в цветовете на дъгата

В знак на солидарност стадионите в Кьолн и Франкфурт също ще са оцветени така по време на мача с Унгария

Решението на УЕФА да блокира германската акция срещу хомофобската политика на унгарския премиер Виктор Орбан предизвика незабавна реакция. Въпреки че футболната асоциация забрани стадионът в Мюнхен да свети в цветовете на дъгата по време на мача с Унгария тази сряда, Олимпийският стадион в Берлин ще подкрепи символично правата на ЛГБТИ+ общността именно по този начин. И не само в немската столица – с цветовете на дъгата (знамето на ЛГБТИ+ общността) ще сияят също стадионите в Кьолн и Франкфурт.

Как Орбан провокира Германия?

Миналата седмица градската управа в Мюнхен взе решение да изрази по нетрадиционен начин несъгласието си с репресивната политика, която се води в Унгария срещу хомосексуалните. Партията на премиера Орбан прокара поредния дискриминационен закон, в отговор на което Мюнхен като домакин на футболната среща с националния отбор на Унгария реши да освети с цветовете на дъгата стадиона „Алианц Арена“, където ще се проведе срещата. Днес обаче УЕФА блокира решението на градския съвет, като заяви, че е футболната федерация е „политически и религиозно неутрална организация“ и не може да допусне „политически контекст“. Парадоксално, но малко по-рано Европейската футболна централа позволи на Мануел Нойер да носи капитанска лента в цветовете на дъгата – а вратарят на Бундестима я носи именно в подкрепа на ЛГБТИ+ обществото.

Акцията всъщност се разраства

Решението на УЕФА пък реално не обезсили планираната акция срещу политиката на Орбан – тя просто се разрастна извън пределите на Мюнхен. „Щастливи сме да участваме, защото подкрепяме изцяло толерантността и човешките права“, коментира пред „Берлинер Цайтунг“ говорителят на Олимпийския стадион Кристоф Майер. Така в сряда вечерта „Олимпиащадион“ ще грее в цветовете на дъгата с цялата мощ на най-модерното осветление, с което разполага от миналата година. Същото ще направят и стадионите в Кьолн и Франкфурт, а примерът им се очаква да последват още градове.

 

 

Подобни статии

Back to top button