Последни новиниСвят

Меркел предупреди за четвърта вълна на корона вируса

Ще затворят ли пак границите?

Четвърта вълна?

Заради бързото разпространение на т.нар. делта мутация на корона вируса (B.1.617.2) сме изправени пред опасността от четвърта вълна на пандемията. Предупреждението отправи канцлерът на Германия Ангела Меркел сред срещата на евролидерите в Брюксел. „Трябва да направите всичко възможно, за да предотвратите това„, призова колегите си тя. Канцлерът на Германия изтъкна значението на икономическите последици от още една вълна на вируса и настоя за прилагането на нови ограничения в случай на нужда.

Делта мутацията

Новият щам за пръв път беше регистриран в Индия и затова доскоро се наричаше неофициално „индийската мутация“. Според данните на Световната здравна организация именно той е най-бързо разпространяващият се в момента – открит е в над 80 страни, като броят им расте. От института „Роберт Кох“ коментираха, че не е въпросът дали, а кога делта мутацията ще стане най-разпространеният щам в цяла Европа. Симптомите му са по-различни от досегашните варианти на КОВИД-19 и напомнят на настинка: главоболие, хрема, прегракналост и температура.

Много по-тежки ограничения

В момента процесът е добре контролиран и трябва да се гарантира, че това ще се запази. Спазването на дистанция, тестването и носенето на предпазна маска са само леки ограничения в сравнение с това, което би се случило, ако ситуацията излезе извън контрол и трябва да се въведат по-строги мерки„, категорична е Ангела Меркел.

Призив за еднакви мерки в ЕС

На срещата на върха Меркел настоя страните от ЕС да прилагат еднакви правила за пристигащите от райони с високи нива на зараза, най-вече заради мутациите на КОВИД-19. Германия  класифицира 14 държави като такива и наложи драстични ограничения за пристигащите от там. Регламентите в ЕС обаче са противоречиви и правилата не са еднакви. Темата е била обсъдена по време на заседанието в Брюксел, а канцлерът оптимистично прогнозира, че е договорена по-добра координация.

Край на третата вълна от корона вирус в Германия

Подобни статии

Back to top button