ГабровоГорещи новини

Фестивалът на билките в с. Младен – уникален и омагьосващ

Всяка нечетна година севлиевското село събира хора, свързали работата и почитта си към лечебна сила на билките

И тази година Фестивалът на билките в село Младен, Севлиевско, събра сърцати почитатели. На 26 и 27 юни лечебните билки, отвари и мехлеми бяха в центъра на омагьосващия празник, посветен и на току що отминалия Еньовден. Всяка нечетна година севлиевското село събира хора, свързали работата и почитта си към лечебна сила на билките, на пчелния мед и традиционни занаяти.

Снимка: Нови вести

Еньовден е свързан с много мистични предания и  легенди, ритуали на самодиви, пророчески сънища и син пламък през нощта над заровени съкровища. В полунощ срещу празника небето се отваря – стават чудеса, гласи поверието. Билките добиват целебна сила и омаен аромат, а водата – животворяща сила, затова, според вярванията, трябва да се берат рано сутринта на празника. А  Еньовденският венец се прави от 77 билки и половина – за 77 болести и една незнайна. През този венец се преминава за здраве.

Снимка: Нови вести

Организатори на Фестивала на билките са кметството на село Младен и Сдружение АКСЕЛС –  неправителствена огранизация, която изследва, съхранява и развива българската култура, народните традиции и даденостите на българската природа като основа за развитие на туризъм. Късмет за селото е заселването тук на Петя Димитрова, една от учредителките на АКСЕЛС, която става и вдъхновителката на Фестивала на билките и негов съорганизатор. В празника участват и доброволци от АКСЕЛС.

Начало на тазгодишното издание на фестивала бе встъпителното слово на кмета на село Младен – Иван Колев. Традиции и бъдеще в това райски кътче на природата, мечтата му селото да се оживи и да привлече нови жители –това си мечтае кметът. А Фестивалът на билките да остане една прекрасна традиция, допълваща красотата на този край.

Снимка: Нови вести

Повече за лечебните сили на билките, но и – внимание! – за предпазване от тъмните сили, магии и зли уроки по Еньовден, разказа етнологът Татяна Цанкова. Повече от четири деситилетия тя работи в Дома на хумора в Габрово, последните – като негов директор. Сега, заедно с внучката си Жоржета Тодорова  и гостенката им  от САЩ Линдзи Фолц –  докторантка по етнология в Пловдив, ни представи „Приказки за Еньовден“.

Снимка: Нови вести

Еньовче – за прочистване на организма и общо укрепване, маточина – против стрес и безпокойство, жълта комунига – със сънотворно и болкоуспокояващо действие, жълтият кантарион – противовъзпалително, срещу язвена болест, депресия, екземи и др. Впрочем,  около 770 вида от всички видове растения у нас, са лечебни, казват специалисти. А как се използват те, как се правят лечебни отвари и за какво, посетителите на фестивала в с. Младен научиха от Цецо и Светла и тяхното ателие и книга „История на билките от времето на траките“.

Снимка: Нови вести

Празникът продължи с игри, представяне на здравословно хранене, ателие „Практична екология“, поднесено от Мерилин Кинг от Австралия, екоарт ателие и концерт на ФА „Развитие“ от Севлиево. На следващия ден, 27 юни, в експедиция по изгрев слънце, участниците опознаха билките в района, а после се включиха в акция по почистване на брега на близкия язовир „Александър Стамболийски“.

Подобни статии

Back to top button