Горещи новиниСвят

200 млрд. евро „спирачка за поскъпването на газа” в Германия

Със средствата ще бъдат подпомагани директно компаниите, а от там - индиректно и потребителите

Пакет от 200 млрд. евро, който да спре поскъпването на природния газ в Германия, одобри управляващата коалиция в страната. Със средствата ще бъдат подкрепени директно компаниите, а от там и потребителите, които няма да плащат непосилни сметки.

Правителството се отказа от спорната идея за допълнителна такса за потребителите на газ – тя трябваше да влезе в сила от началото на октомври и предвиждаше да се плащат допълнителни 2,4 евроцента на киловатчас. Според разчетите така сметката за газ на 4-членно домакинство щеше да се увеличи с 1 400 евро годишно.

Въпросните 200 млрд. евро подкрепа за индустрията ще бъдат осигурени от Фонда за икономическа стабилизация (WSF), поясни канцлерът. Първоначално фондът служеше за стабилизиране на икономиката в условията на кризата, породена от пандемията от корона вирус. „Цените трябва да паднат, това е нашето убеждение. За да паднат, ние прилагаме този голям щит“, коментира Шолц.

Пакетът ще бъде финансиран чрез допълнителни заеми, които ще бъдат теглени през настоящата година. С тези средства ще бъдат овладени цените на енергоносителите генерално, убедени са от управляващата коалиция. В същото време трябва да се запазят стимулите за намаляване на потреблението.

От 1 септември – нови правила за пестене на енергия в Германия

Подобни статии

Back to top button