Горещи новиниСвят

От 1 септември – нови правила за пестене на енергия в Германия

В обществените сгради температурата няма да надвишава 19 градуса, а в тоалетните няма да има топла вода

Нови правила за пестене на енергия влизат в сила от 1-ви септември в Германия, реши федералното правителство, като прие регламент с въпросните мерки. Причината е газовият рекет, който руският президент Путин се опитва да налага в ЕС – седмици наред подаването на синьо гориво е намалено на 20% от количеството по договор, а следващите дни ще спре напълно заради нов „ремонт” на тръбопровода. Москва се опитва да изнуди ЕС да свали санкциите, които й бяха наложени, след като руските войски нахлуха в Украйна и вече половин година водят кръвопролитна война с измислен претекст. В отговор на газовия рекет, Брюксел прие план за пестене на енергия – целта е да се намали с 15% потреблението и така да се гарантира нужното количество суровина за отоплителния сезон.

20% ПО-МАЛКО ПОТРЕБЛЕНИЕ

В приетия от Берлин днес регламент се поставя по-амбициозна цел – намаление на потреблението с 20 на сто. Реално, отделни мерки вече бяха приложени и според последните данни на икономическото министерство още преди старта на отоплителния сезон са спестени между 5 и 8%. От началото на следващия месец ще се прилагат и одобрените от правителството днес ограничения, като не се налага те да бъдат гласувани от Бундестага.

Снимка: Pixabay

19 ГРАДУСА

Стайната температура в обществените сгради вече не трябва да надвишава 19 градуса, гласи регламентът. Транзитни помещения като коридори и фоайета изобщо няма да се отопляват, а топлата вода в тоалетните ще бъде спряна, освен в определени случаи от хигиенни нужди.

ИЗКЛЮЧЕНИЯТА

Изключения за стайните температури ще се прави в болничните и учебните заведения, както и в домовете за възрастни и социалните центрове. В тях температурата може да надвишава 19 градуса заради нуждите на пребиваващите там, гласят разпоредбите.

Снимка: Pixabay

ЗА НАЕМАТЕЛИТЕ

От следващата седмица временно се спира клаузата за минимална температура в договорите за отдаване на жилища под наем. Наемодателите и доставчиците на ток и газ трябва да информират наемателите до края на септември какви ще бъдат приблизително разходите им за енергия през новия отоплителен сезон.

БАСЕЙНИ И МАГАЗИНИ

Открити или закрити, басейните вече няма да се затоплят с газ или ток, предвиждат още мерките. Търговията на дребно също ще се включи в енергийното спестяване – като намали осветлението и прекрати практиката магазините да са с постоянно отворени врати. За целта търговците дори могат да изтеглят и принтират специалните плакати с надпис „Вратите са затворени, магазинът е отворен”.

Снимка: Unsplash

ПО-МАЛКО СВЕТЛИНА

Осветлението на сгради и исторически забележителности ще бъде изключвано през нощта. Рекламните изображения също ще потънат в мрак между 22 и 6 ч сутринта, предвиждат мерките за пестене на енергия.

ВТОРА НАРЕДБА

Въпросните мерки от приетия днес регламент ще важат 6 месеца. През октомври обаче ще бъде представена втора наредба за пестене на енергия със срок от 2 години. Сред мерките в нея се предвижда собствениците на жилища да представят годишен отчет за потреблението.

Заради поскъпването на горивата: 300 евро за всеки работещ в Германия

Подобни статии

Back to top button