ГабровоГорещи новини

Обвинен в убийство: „Скарахме се и аз я набих повече…”

42-годишният Стоян А. от Габрово остава в ареста! Адвокатът му поиска „домашен арест”, но съдът отказа

За постоянно в ареста остава 42-годишният Стоян А. от Габрово, който е обвинен в убийството на 46-годишната си приятелка. Решението взе днес състав на габровския Окръжен съд по искане на Окръжна прокуратура.

В съдебната зала влезе дребен мъж с белезници на ръцете и пранги на краката. Четирима едри полицаи бдяха край него, а по време на заседанието бяха свалени само белезниците от ръцете му.

За подобни престъпления законът предвижда над 10 години затвор (от 10 до 20). Искането на обвинението за задържане под стража на Стоян, прокурор Шикова мотивира с обосновано предположение той да е автор на престъплението на базата на иззети доказателства и разпити на свидетели и че може да се укрие или да извърши ново престъпление.  Адв. Тъпов, защитник на обвиняемия, поиска Стоян да бъде пуснат с мярка „домашен арест”, като се мотивира, че не е категорично доказано авторството на престъплението. Съдът обаче отхвърли това искане, уважи мотивите на прокуратурата, като наложи на обвиняемия най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. За да я определи,  съдът взе предвид че Стоян няма постоянна работа, че живее в изолирано място, че може да се укрие или да извърши ново престъпление. В решението си съдът записа, че така наложената  мярка може да бъде обжалвана пред великотърновския Апелативен съд, като определи за това датата 1 септември т. г., 11 часа.

Тежкото престъпление беше извършено на 19 август в габровския квартал Горни Бакойци, в къщата, където под наем живеел Стоян. Приятелката му е починала от тежки наранявания, по неофициални данни – пребита с тояга.  Днес в съдебна зала станаха ясни още ужасяващи подробности по случая. Жената, която почина в линейка, на път за болницата, е получила тежка черепно–мозъчна травма, три счупени ребра, вратът й бил силно отекъл и мораво син. Открити са и стари травми по тялото й, което значи, че е пребивана и друг път.

Боят й е нанесен следобед на 19-ти, като между 15,30 часа и 19 часа Стоян звънял многократно в полицията, на определен служител. В габровското полицейско управление познавали отдавна обвиняемия, заради богатото му криминално минало. В тези три часа и половина той обяснявал на полицая, че приятелката му, която идвала и си отивала, сега пак е при него. Обяснил, че се скарали и той я набил. Притеснявал се за състоянието й, тъй като я „набил повече“. Малко преди 18 часа Стоян позвънил и в Бърза помощ.  Когато дошли полицаите и фелдшера, той започнал да се оправдава, че така я намерил. Че не бил вкъщи, а рязал дърва на някакъв човек и че, прибирайки се, намерил жената в безпомощно състояние.  Посочвал бутилка с алкохол, внушавайки на органите на реда, че това е причината за нейната неадекватност. Твърдял, че е гледана добре, че нищо не й е липсвало.

Днес обвиняемият не каза нищо пред съда, а само повтаряше думи на адвоката си. Засега обвинението му е по чл. 115 – за умишлено убийство. В края на заседанието мъжът заяви, че желае да присъства на обжалването на мярката пред великотърновския Апелативен съд.

Габровец уби приятелката си с тояга, биел я и преди

Подобни статии

Back to top button