ГабровоПоследни новини

Габровец уби приятелката си с тояга, биел я и преди

Преди година 42-годишният мъж се сби с група роми и намушка трима, съден е влизане с взлом и друга телесна повреда

Четиридесет и две годишен мъж от габровския квартал Бакойци, с инициали С. А.,  е в ареста по обвинение в тежко престъпление – убийството на 46-годишна жена. Двамата съжителствали, но понякога тя си тръгвала и пак се връщала. При аутопсията й са открити стари травми, предполага се, че не е бита за първи път.

Сигналът за пребитата и изпаднала в безпомощно състояние жена бил подаден на 19 август т. г., петък, малко преди 18 часа. Подал го мъжът, който заявил пред пристигналите полицаи, че така я намерил в къщата, която обитавали. Пострадалата веднага била откарана с линейка, но по пътя за болницата починала. Травмите и кръвонасяданията по нея били жестоки.

Разследващите направили оглед на жилището. По неофициална информация жестокият побой на жената е бил нанесен с тояга. Малко по-късно С. А. бил задържан за убийството й за 24 часа. Последвало постановление на Окръжна прокуратура-Габрово, с което арестът му бил удължен на 72 часа. Утре Окръжен съд-Габрово ще решава дали мъжът ще остане зад решетките за постоянно. Засега С. А. е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл.115 от Наказателния кодекс – умишлено убийство.

Убитата жена е родом от Търговище, но от години живеела в Габрово. А обвиненият в убийството й  С. А.  е стар познайник на полицията. Осъждан е неведнъж. Има старо наказание за влизане с взлом и телесна повреда. А преди година участва в сбиване край пазара до Шиваров мост в Габрово. Там, след скандал, го бяха подгонили група от осем роми. На камерите в близост се виждаше, как мъжът бяга, но после вади нож и посяга на нападателите си.   Тогава от полицията съобщиха: „На 11 септември, около 20,40 часа, е получен сигнал, че на ул. „Капитан Дядо Никола” в Габрово, са пострадали три лица, намушкани с нож. На място незабавно са изпратени екипи на  РУ-Габрово и спешна помощ. Установени са пострадалите- двама мъже на  38 и 45 години, с повърхностни порезни рани, и 41-годишна жена, с рана в областта на корема, с опасност за живота. На местопроизшествието е извършен оглед. В следствие на предприетите незабавни действия, полицейските служители установили и задържали извършителя на деянието – 41-годишен криминално проявен местен жител…” През тази година Районна прокуратура-Габрово е прекратила досъдебното производство по този случай с мотива „неизбежна самоотбрана”.

Престъплението, за което С. А. е обвиняем сега, може да се окачестви като домашно насилие с фатален край. Пореден случай в България! По данни на МВР, всяка трета българка  е подложена на подобно насилие. През последните години случаите многократно са се увеличили. От началото на 2022 г. има 15 такива жертви,  като се увеличава и жестокостта, с която те са  били убити. Всяка година на 25 ноември се почита като Международен ден за премахване насилието срещу жените, по инициатива на ООН.

Подобни статии

Back to top button