БългарияПоследни новини

Жени гвардейци? Да, могат да кандидатстват, ако нямат татуировки

Интересна обява пусна тези дни Националната гвардейска част – конкурс за приемане на военна служба на 60 души, като специално е упоменато, че за всички длъжности могат да кандидатстват и жени.  Но и изискванията не са малко. Едно от тях –  без „белези и татуировки по видимите части на тялото” се отнася до всички, пожелали да станат част от Националната гвардейска част, която има честта днес да представя най-добрите войнски традиции и ритуали.

А длъжностите са: 52 гвардейци, един „номер от разчет”( длъжността е в 122 мм гаубична батарея „Салют”), един младши охранител, двама младши шофьори – категория „D”,  един младши шофьор – категория „С+E” и трима младши шофьори –  категория „С”.

Към всички кандидати – и мъже, и жени, има и други специфични изисквания по отношение на ръста , образованието, възрастта, общата култура и др. Ръстът им, например,  трябва да е между 175 – 185 см, да не са по-възрастни от 40 години, а изпълнявалите кадрова военна служба – не по-възрастни от 44 години. Да са със средно или по-високо образование.

Кандидатите трябва да покриват нормативите за физическа годност. „Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м) по нормативи, определени в „Единен армейски тест”…

Що се отнася до общата им култура кандидат-гвардейците ще бъдат препитани с тест, който включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност 60 минути. Няма да бъдат класирани хора, получили под 40 точки на този тест.

Категорично изискване към кандидатите е  да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер,  да нямат друго гражданство, да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение”, да са психологично пригодни за военна служба.

Тези, които покриват условията и харесват проявите на представителното военно формирование, пътят пред тях е открит. Остава да подадат заявление до командира на Националната гвардейска част чрез структурите на Централното военно окръжие в срок до 3.10.2022 г. Кандидатите от Габровска област могат да сторят това във Военно окръжие-Габрово, на ул. „Софроний Врачански” № 1А.

Подобни статии

Back to top button