Последни новиниСвят

Масирани проверки за носенето на маски в Берлин

В отделни случаи глобите достигат до 500 евро

Засилени проверки започват в обществения транспорт на немската столица, предупреждава превозвачът BVG. Носенето на маска FFP2 все още е задължително, а неспазването се наказва със солени глоби – започват от 50 евро, но в отделни случаи достигат до 500. От въвеждането на правилото досега са били наложени над 22 000 глоби само в столицата, уточняват от компанията.

Ежедневно 250 контрольори извършват проверки дали се носят предпазни маски. Те са на екипи от по 5 души, а през следващите седмици акциите им в Берлин и Бранденбург ще бъдат още по-интензивни. Причината – според последните статистически данни изискването не се спазва от около 20% от пътниците.

Носенето на маски ще бъде задължително в градския транспорт поне още месец – от октомври вече няма да е в сила регламентът, наложен от Закона за защита от инфекции. Това обаче не означава автоматично отпадане на правилото – всяка федерална провинция ще реши сама как да постъпи. Така до края на следващия месец Сенатът в Берлин трябва да се произнесе относно носенето на маски, особено с настъпването на сезонните вируси и очакваните грипни вълни.

От 1 юни влизаме в Германия без сертификати или тестове

Подобни статии

Back to top button