БългарияПоследни новини

Журналисти осъдиха МВР

Съдът задължи ведомството да представи всички материали във връзка с ареста и побоя над Димитър Кенаров

Административен съд  – София град задължи Министерството на вътрешните работи (МВР) да предостави на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу Димитър Кенаров. Журналистът беше задържан и бит, докато отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември 2020 г. Делото беше образувано, след като тогавашният вътрешен министър Христо Терзийски не отговори на заявлението, с което организацията поиска материалите от проверката по случая – от медийни публикации стана ясно, че тя е била приключила, но резултатите от нея не бяха обявени.

Съдът не само е отменил мълчаливия отказ, но е задължил МВР да предостави информацията, тъй като е приел, че тя е обществена, свързана е с обществения живот в страната, ще помогне на обществото да си състави мнение за дейността на МВР. Освен това е и налице обществен интерес, тъй като информацията би допринесла за разкриване на “корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността”, изтъкват от АЕЖ.

От асоциацията напомнят, че Кенаров беше незаконно задържан от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом. Докато е под контрола на полицейските служители, Кенаров е удрян многократно, показа съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София.

През февруари 2021 г.  прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел, обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на… Столичната дирекция на вътрешните работи.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се обявяват случаи на посегателства над журналисти.

Подкрепа за независимите медии у нас… и нов случай на цензура

Подобни статии

Back to top button