ГабровоГорещи новини

Мечки обикалят пчелини и гробища край Габрово

Пчелари от местността Янкула пропищяха, институциите им препоръчват електропастир

Безсъние, нощни дежурства и нови харчове, сега за електронни пастири – в това се състои ежедневието през последните дни за пчеларите от местността Янкула  край Габрово. Причината е мечка, или мечки, които обикалят района край село Горнова могила  и съсипват огради и пчелини.

Първото нападение е на 18 юни, събота, през нощта.  Тогава е разбит пчелина на габровец в местността Янкула. На следващия ден мъжът открил разпръснатите части от кошерите си и снимал следата в калта на мечката, която му „гостувала“ предната нощ. Съседи пчелари му помогнали да събере каквото може.

Отпечатък от мечата лапа

Но в понеделник през нощта мечката дошла отново и довършила кошерите му. Собственикът се оплакал в социалната мрежа, предупреждавайки колегите си, че мечка обикаля наоколо и че него вече „го е занулила“. Опитите му да ангажира вниманието на институции в този сектор останали безрезултатни и той послушал съвета на служители от РИОВ –Велико Търново – купил и си поставил край пчелина електронен пастир.

На следващата нощ мецаната дошла отново – за трети път, но явно е усетила токовите импулси на новата ограда и се огледала за други пчелини. Открила такъв наблизо, на пенсионер от Габрово, и му налетяла. Погромът и там бил голям.

Всичко това стреснало другите пчелари наоколо и някои започнали нощни дежурства. Въпреки лаят на кучетата, мечката напирала почти всяка нощ. От очевидец, не спал две нощи да си пази пчелите, разбрахме, че мечка обикаляла и край гробищата в село Горнова могила.  „Не мога да издържа и трета нощ без сън, затова прибрах част от кошерите си в Габрово. Очаквам всеки момент да ми докарат електронен пастир и тогава ще ги върна в Янкула. Подобни устройства има и по 400 лева, но не са така ефективни. Добрите са около 1000 лева. Някои си слагаме, но се чудя този пенсионер до мене как ще отдели толкова пари да си купи електронен пастир“, допълни пчеларят.

Подобни статии

Back to top button