Горещи новиниСвят

Опаковат Триумфалната арка в чест на Кристо

60-годишният проект на известния творец с габровско потекло ще бъде реализиран посмъртно

60-годишната мечта на световноизвестния творец с габровско потекло Кристо ще стане факт посмъртно – следващия месец ще започне опаковането на Триумфалната арка в Париж в сребрист плат и червено въже. За целта ще бъдат използвани 25 000 кв. метра рециклируем полипропиленов материал, фиксиран с 3 000 метра червено въже, а стойността на проекта е 14 млн. евро, съобщава The Guardian.

Христо Явашев, известен по света като Кристо, почина миналата година преди да успее да завърши проекта, отложен заради пандемията от корона вирус. Сега обаче мечтата на живота му ще стане реалност – идеята за „опаковането“ на Триумфалната арка се заражда през 60-те години на миналия век в съавторство със съпругата му Жан-Клод. Проектът беше „съживен“ през 2017 г., а финансирането ще е изцяло със средства на твореца – чрез продажбата на подготвителните проучвания на Кристо, рисунки и колажи на проекта, както и мащабни модели, произведения от 50-те и 60-те години и оригинални литографии по други теми.

2019 Estate of Christo Javacheff

Работата по проекта ще продължи 12 седмици, като началото е веднага след Националния празник на Франция на 14 юли. Монументът ще е опакован от средата на септември до 3 октомври.  „Триумфалната арка ще бъде обвита според желанието на Кристо да акцентира върху този символичен паметник на нашата столица и нашата история. Повече от година след смъртта на Кристо, Париж продължава делото на този велик творец. Това е възможност да му кажем „Благодаря!“, изтъкна кметът на Париж Ан Идалго.

Христо Явашев е сред най-популярните творци в света на 80-те и 90-те години на ХХ век. Заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон стават известни с художествените инсталации, опаковащи с плат различни обекти – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Сред най-известните творби на артистичната двойка бяха опаковането на Райхстага в Берлин през 1995 г. и моста Pont-Neuf в Париж през 1985 г.

Подобни статии

Back to top button